НОВИНИ

Тренд: 46% от българите не са запознати с промените в Конституцията - вижте електоралните нагласи

парламентът гледа второ четене бюджета нзок доо
bnt avatar logo
от БНТ
10:02, 31.01.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Основните институции у нас остават с ниско ниво на положителна оценка у нас показва изследване на обществените нагласи на социологическа агенция "Тренд".

  • Електоралните нагласи остават без особена промяна
  • В обществото няма очакване, че ротацията ще доведе до съществена промяна в управлението
  • Близо половината от българите не са запознати с промените в Конституцията

Изследването е проведено в периода 17-24 януари по поръчка на в. "24 часа". Анкетирани са 1016 пълнолетни граждани по метода на пряко полустандартизирано интервю "лице в лице". Максимално допустимата стохастична грешка е +/- 3,1%.

Партия ГЕРБ запазва първото място с дял от 24.8% сред гласуващите, следвана от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" (17.8%). "Възраждане" запазва третата си позиция с подкрепа от 14.6% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.8%), а петото място остава за БСП (9.6%). За пореден месец и ИТН запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4.8%. При евентуални нови парламентарни избори, 7% биха отбелязали опцията "не подкрепям никого".

Наблюдава се лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори от 30% през ноември до 34% през януари. 42% са на мнение, че предсрочен вот не е необходим.

Предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел не води до сериозно очакване за промяна в управлението. Според 56% ротацията няма да промени съществено управлението. Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че управлението ще се стане по-добро (15%) или обратното – по-лошо (16%).

Близо половината от българите (46%) признават, че не са запознати по същество с промените в Конституцията. Само 17% изразяват одобрение към тях, като това се отнася за приблизително половината от избирателите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и около една пета от тези на ДПС. 30% не одобряват промените.

Запазват се ниските нива на положително отношение спрямо работата на основните институции, но без задълбочаване на ерозията. Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки (15%).

Правителството се ползва с подкрепата на 22%. Симпатизантите на ПП-ДБ стоят плътно зад кабинета "Денков". Сред избирателите на ГЕРБ 4 от 10 души подкрепят правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на правителството декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС.

Без съществена промяна и в оценката за работата на президента - 36% го оценяват положително, а отрицателно - 52%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донте ДиВинченцо блести при победа на Ню Йорк над Юта Джаз
Донте ДиВинченцо блести при победа на Ню Йорк над Юта Джаз
Кълъмбъс спря отличната серия на Сейнт Луис в НХЛ
Кълъмбъс спря отличната серия на Сейнт Луис в НХЛ