НОВИНИ

"Тренд": ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина

bnt avatar logo
от БНТ
10:26, 19.09.2021
5037
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, че "Има такъв народ" носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет.

Това са част от основните изводи на проучване на "Тренд" през септември, което регистрира рекордно ниска, за последните няколко години, оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

"Тренд" отчита и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

Дебатът за отговорността за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. По тази причина проучването тества общественото възприятие за това кой е отговорен за неуспеха.

43% от всички интервюирани са на мнение, че "Има такъв народ" носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), "Демократична България" (8%), БСП (5%), "Изправи се! Ние идваме!" (3%) и ДПС (1%).

Теренът на проучването беше осъществен в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не беше обявен официално, но имаше ясни знаци в посока на неговата реализация. Именно поради тази причина от "Тренд" си позволяват да заложат два варианта в предоставения списък с формации на всеки респондент. Там са заложили един списък без формация около Кирил Петков и Асен Василев и втори с тяхно присъствие. Поради официалното обявяване на двамата бивши служебни министри, че ще участват на предстоящите парламентарни избори, от агенцията публикуват резултатите от списъка, в който те присъстват. Респондентите са били поставени в ситуация да отговарят за хипотетична политическа формация и може да се очаква динамика в следващите седмици, след като този политически проект добие по-ясен образ, уточняват авторите на проучването.

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24.4%. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата група е тази на "Има такъв народ" (17.5%) и БСП (16.6%). Като втора група се очертават ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и "Демократична България" (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват "Изправи се! Ние идваме!" (3.8%), "Възраждане" (2.9%) и ВМРО (2.2%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

Проучването на "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и формации. Проучването е реализирано в периода между 8 и 15 септември 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" с таблет сред 1012 души на възраст 18+.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петков и Василев ще се стремят към управлението на страната, разговарят с партии за коалиция мандатоносител
Петков и Василев ще се стремят към управлението на страната, разговарят с партии за коалиция мандатоносител
Артета: Доволен съм от отношението и себераздаването на играчите
Артета: Доволен съм от отношението и себераздаването на играчите