НОВИНИ

Трети ден издирват въоръжения военен, заплашвал вирусолог в Белгия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:22, 20.05.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
трети ден издирват въоръжения военен заплашвал вирусолог белгия
Слушай новината

Полицията и армията в Белгия вече трети ден са крак в опит да заловят тежко въоръжен и опасен мъж, заплашвал най-известния вирусолог в страната. Мъжът, който е военен, е успял да открадне въоръжение от поделението, в което работи. Смята се, че той се укрива в един от националните паркове в страната.

Рано тази сутрин беше възобновена акцията по издирването на тежко въоръжения мъж. Националният парк Хохе Кемпен, в който той вероятно се укрива, е затворен за посетители. В издирването на участват над 350 полицаи, както и армейски части с военни машини и хеликоптери.

Издирваният мъж също е военен, участвал в мисии в Афганистан и бивша Югославия. Заради симпатии към крайнодесни екстремистки организации е бил понижен в чин. Бил е дори в списъка на федералната служба за тероризма. Въпреки това е имал достъп до склад с оръжия и муниции.

"Екстремизмът няма място в армията. Поисках вътрешно разследване, както и актуална информация за случаите на екстремисти в армията. Чакам тази информация, за да разберем как се е стигнало до тази ситуация", заяви министърът на отбраната Людивин Дъдондер.

Според психолози ограничителните мерки и пандемията са подтикнали мъжа към крайни действия. Затова и заплахите му са насочени към вирусолог номер едно на Белгия Марк ван Ранст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Одобрените ваксини действат и срещу новите варианти на COVID-19
СЗО: Одобрените ваксини действат и срещу новите варианти на COVID-19
15 са жертвите на сблъсъците между полиция и демонстранти в Колумбия
15 са жертвите на сблъсъците между полиция и демонстранти в Колумбия