НОВИНИ

Полицията в Белгия издирва тежко въоръжен военен, заплашвал вирусолог

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:23, 19.05.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Полицията в Белгия издирва тежко въоръжен мъж, който заплашва един от най-известните вирусолози в страната - Марк Ван Ранс. Вирусологът и семейството му са отведени на сигурно място и са под охрана. Близо до гора във фламандската провинция Лимбург снощи беше намерена колата на мъжа, в която са били и част от оръжията му.

Мъжът, който е военен, е успял да открадне въоръжение от поделението, в което работи. Той се укрива повече от седмица. В понеделник е забелязан близо до град Леоподсбург и оттогава десетки агенти, специални части и хеликоптери са на крак, за да го заловят.

Акцията продължава и днес.

Според федералната прокуратура на Белгия има данни, че мъжът е в състояние да упражни насилие или да извърши тежко нападение. Намерени са и прощални писма от него. През последните години той рязко се е радикализирал, като започнал да проявява симпатии към крайнодесни организации. Бил е дори в списъка за наблюдение на службата, която следи за терористи в Белгия.

Все още не е ясно дали мъжът действа сам или има и съучастници.

Според психолози пандемията и ограничителните мерки са отключили агресията му и са го подтикнали към крайни действия и насилие, затова и заплахите му са наложени към известния вирусолог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пд показа новите екипи
Локомотив Пд показа новите екипи
ЦИК определи местата, на които ще се гласува в чужбина на 11 юли
ЦИК определи местата, на които ще се гласува в чужбина на 11 юли