НОВИНИ

ЦИК определи местата, на които ще се гласува в чужбина на 11 юли

Николай Минков
от Николай Минков
10:14, 19.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

По-голям брой секции ще бъдат разкрити в чужбина за извънредния парламентарен вот на 11 юли, стана ясно след вчерашното решение на Централната избирателна комисия. Сънародниците ни зад граница ще могат да упражнят правото си на глас в над 502 секции, спрямо 475 на редовните избори през април.

Това стана възможно, след като с промени в Изборния кодекс бе премахнато ограничението за отварянето на до 35 секции в държавите извън ЕС и бе върнато решението от 2016 г. да се разкриват "автоматични" секции зад граница на места, където през последните 5 години са гласували поне 100 избиратели. Бройката вероятно ще се увеличи, след като постъпят искания за допълнително разкриване на места за гласуване.

Така в най-големите български диаспори извън Европейския съюз, където местата за гласуване бяха ограничени до 35, сега рязко се увеличават. Най-много секции ще бъдат отворени в Обединеното кралство - 86, в Турция - 57, в САЩ - 45, в Канада -12.

От държавите в ЕС в Германия ще бъдат разкрити 75 секции срещу 69 на изборите през април, в Испания - 58 секции, срещу 53 на предходния вот. В Нидерландия местата за гласуване се увеличават с две и ще бъдат 16, във Франция секциите остават непроменени - 18, в Италия ще има 19.

Според ЦИК се очаква навсякъде секциите в чужбина да се увеличат, след като постъпят и исканията за разкриване на допълнителни от нашите сънародници зад граница.

Пълния списък вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Белгия издирва тежко въоръжен военен, заплашвал вирусолог
Полицията в Белгия издирва тежко въоръжен военен, заплашвал вирусолог
Разсрочените задължения на БНТ към момента са само 4 млн.
Разсрочените задължения на БНТ към момента са само 4 млн.