НОВИНИ

Разсрочените задължения на БНТ към момента са само 4 млн.

bnt avatar logo
от БНТ
10:03, 19.05.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Финансовото състояние на БНТ се подобрява. Това е една изключително добра тенденция. Към 2019 г. прогнозният дефицит беше 43 млн., което е една много голяма сума, към днешна дата разсрочените задължения са само 4 млн. Това заяви в "Денят започва" Борислав Велков, председател на Обществения съвет на БНТ.

"Този въпрос е важен не само за Обществения съвет. Той е важен и за обществото като цяло, тъй като става дума не само за управление на обществена мисия, каквато изпълнява БНТ. Става дума за публичен ресурс", каза Велков и допълни, че дефицитът може да бъде преодолян, когато той бъде планиран предварително и икономическото планиране в БНТ се прави много добре.

Едно от най-големите задължения, което за разпространение за сигнал - около 20 млн. - беше заплатено. Задължението е било по-голямо, но благодарение на добре водени преговори бяха преструктурирани самите лихви на това задължение, допълни още Велков. Останалите към 19 млн. са платени от бюджета на телевизията към различни задължения.

Време е да се скъса с тази мантра, че всичко, което е публично и държавно, може да бъде на загуба. В този смисъл ръководството на телевизията върви в правилната посока и публичните средства на обществената телевизия се подобряват, каза Велков.

Недофинансирането ще е вечна тема, въпросът е със съществуващото финансиране как се управлява то и взима ли се максимума от него.

"Аз мисля, че последната година и началото на тази е доказателство, че това е така. Вие сте много по-динамични, много по-гъвкави, има повишаване на рейтинга, има повишаване на приходите от реклама. Това е изключително важно, защото нека хората да знаят, че обществена мисия и плурализъм се изпълнява с добро управления на бюджета. Това са свързани процеси", каза Велков.

"Рекламата трябва да бъде съобразена с обществената мисия на телевизията, защото да не забравяме, че обществената телевизия отправя силно обществено послание. Функциите и ролята е много по-различна от частните телевизии, които основно се финансират от рекламни приходи", допълни още той.

През 2020 г. БНТ успя да намери и средства, за да подкрепи филмопроизводството, в размер на 5 млн.

Председателят на Обществения съвет на БНТ каза, че бюджетът на телевизията е бил коригиран с решение на НС, като от субсидията на телевизията са взети 1 млн. лева за борба с коронавируса. По същия начин бяха взети пари и от бюджета на БНР и на БТА.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК определи местата, на които ще се гласува в чужбина на 11 юли
ЦИК определи местата, на които ще се гласува в чужбина на 11 юли
Време е за финал! Кой ще спечели Купата на България?
Време е за финал! Кой ще спечели Купата на България?