НОВИНИ

Облекчават мерките във Франция: Отварят магазини и заведения

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:47, 19.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Дългоочаквано разхлабване на мерките във Франция - от днес в страната отварят кина, музеи и ресторанти, а вечерният час ще е в сила от по-късно.

Повече от 6 месеца французите нямаха възможност да посещават културни събития, а в часовете преди отварянето в цялата страна течеше трескава подготовка.

Френските власти съобщават, че облекчаването на мерките е възможно заради засилената ваксинационна кампания.

Щастливи хора с кафе и кроасан по парижките кафенета. Гледка, която в изминалите 6 месеца нямаше как да бъде видяна. От днес във Франция се разрешава се работата и на магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Заведенията, които имат маси на открито също ще могат да посрещат клиенти. Вечерният час остава, но вече ще бъде от 21 часа, а не от 19, както беше досега.

За първи път от ноември насам отварят музеи, театри и кина.

Музеят на восъчните фигури в Париж има и ново попълнение, което с гордост ще представи - американският президент Джо Байдън.

"Винаги е трудно да постигнеш истинска прилика, защото фигурите ни трябва да бъдат разпознаваеми веднага щом бъдат погледнати. Нямахме толкова много снимки на Джо Байдън и ми беше трудно, но избрах да го покажа усмихнат, защото това, според мен, е едно от най-характерните неща за него", каза скулпторът Клаус Велте.

В основания през 1882 г. музей имат над 250 фигури на знаменитости. Настоящият американски президент е разположен непосредствено до френския си колега Макрон. А предшествениците му са преместени в отделна зала, предвидена за бивши стопани на Белия дом.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
49 000 зрелостници пишат по тема 22 за съчинението на матурата
49 000 зрелостници пишат по тема 22 за съчинението на матурата
Без резултат останаха преговорите на европейските лидери за зелен здравен сертификат
Без резултат останаха преговорите на европейските лидери за зелен здравен сертификат