НОВИНИ

Продават болницата в Раднево, спрян е приемът на пациенти

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 19.05.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков" спря приема на пациенти, защото не работи. Причините са тежкото финансово състояние на лечебното заведение и масовото напускане на лекари и персонал заради неизплатени заплати.

Красимир Съблеков - бивш общински съветник и участник в протестите срещу продажбата на болницата, коментира, че става въпрос за безстопанственост. Той напомни, че органите на реда са арестували управителката на болницата, заедно с главния счетоводител и началник ТРЗ, които са обвинени в присвояване на огромни суми и пране на пари. Кметът показа поведение, което е различно от това, като грижа на добър стопанин, смята Съблеков.

"Към болницата има заявен интерес от частен инвеститор. Приватизацията е продиктувана от това, защото средствата, които Община Раднево може да отделя за болницата, не се управляват и не се контролират, тези средства бяха източени, имаше възможност да се направи оздравителен план и заведението да продължи да работи. Имаше предложение на Общинския съвет да бъде финансирано лечебното заведение с 655 хиляди лева, но кметът обжалва това решение в Административния съд, който е отсъдил в негова полза, че Общинският съвет незаконосъобразно отпуска средства", заяви Съблеков.

Той също така потвърди, че болницата е предложена за продажба за сумата от 682 000 лева. "Това е скандално, оценителят оценява болницата на 1 282 000 лева, а Общинският съвет взема решение цената на болницата да бъде намалена близо с 50%. Нещата са насочени към това бъдещият инвеститор да получи условия и цена, която да удовлетвори него. Кметът не изпълни одит на общинския съвет, който имаше за цел да извърши цялостна проверка на финансовото състояние", коментира Съблеков.

В Раднево в момента работи само медицинският център, който също е обявен за приватизиране. Съблеков заяви, че той е оценен на цена 554000 лева. От разговора с него стана ясно, че персоналът е завел над 100 дела, защото не е получавал заплати.

Най-близките населено място, където може да бъде потърсена медицинска помощ, са Гълъбово и Стара Загора.

Кметът на Община Раднево отказа участие в предаването.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли нов референдум в община Несебър?
Ще има ли нов референдум в община Несебър?
Щангистите обраха наградите за месец април
Щангистите обраха наградите за месец април