НОВИНИ

Ще има ли нов референдум в община Несебър?

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 19.05.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 3 месеца след референдума за отделянето на Обзор в самостоятелна община, Общинският съвет в Несебър взе решение за провеждане на контрадопитване в селата Баня, Емона, Паницово и Козница. Искането е на живеещите в четирите населени места, които са направили и подписка.

Техният основен мотив е, че отделянето от община Несебър не е в полза на селото. Според жител на село Баня решението не е оправдано нито по социален, нито по икономически начин, а е изцяло политическо.

"Няма такива неща, които да са много лоши в община Несебър, които Обзор да ни предлагат и да са много по-добри", каза жителката на селото Ангелина Досева.

Според хората в селата, няма логика да се отделят от Община Несебър, която е осигурява достатъчно средства за развитието им.

"Тъй като едно малко градче като Обзор с 1 500 човека население няма как да издържа първо себе си при бюджетни дефицити от над 2 милиона всяка година. Няма как да издържа своето население, а и още допълнително 6 села", обяснява Росица Ракова, предсетел на Инициативен комитет за оставането на селата в Несебър.

Общинският съвет в Несебър е определил 4-ти юли за дата на контрареферендума. Областният управител на Бургас трябва да прецени дали решението за новото допитване е законно.

Вижте повече във видеото.

репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пещера Стълбица - една от най-красивите и уникални пещери в Деветашкото плато (ГАЛЕРИЯ)
Пещера Стълбица - една от най-красивите и уникални пещери в Деветашкото плато (ГАЛЕРИЯ)
Продават болницата в Раднево, спрян е приемът на пациенти
Продават болницата в Раднево, спрян е приемът на пациенти