НОВИНИ

Трети ден спасяват заседнали китове край остров Тасмания

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:44, 23.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В Австралия трети ден продължава операцията по спасяването на заседнали китове. Въпреки усилията, повечето от тях са загинали.

Спасителите край Тасмания губят надпреварата с времето. В плитчините се оказаха 470 кита. Първоначално се смяташе, че броят им е 270, но после беше открита втора група.

"На около седем до десет километра от мястото, където работим, бяха открити други 200 кита", заяви Ник Дека - ръководител "Паркове и дива природа".

Опасенията, че втората група не дава признаци на живот, се оправдаха. Спасителите съобщават за 380 загинали животни. До момента са освободени 50 кита, а 30 са все още живи.

Засега не е ясно какво е привлякло китовете към брега. Предполага се, че стадата засядат след хранене близо до бреговата линия или пък следвайки един или два кита, които са се отклонили.

Подобно голямо явление е имало през 1935 година, когато са преброени 294 заседнали кита, както и през 2009-а, когато в плитчините край Тасмания се оказват 200 кита.

Този вид достига до седем метра дължина и три тона тегло. В операцията по спасяването на китовете се включиха повече от 60 души - служители, отговарящи за парковете и дивата природа, но също рибари и доброволци.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 деца от детска градина в Русе са под карантина заради учителка с COVID-19
25 деца от детска градина в Русе са под карантина заради учителка с COVID-19
Художествената галерия в Русе се руши
Художествената галерия в Русе се руши