НОВИНИ

Третият мандат: ИТН започва преговори с всички от утре, търси се широко мнозинство

третият мандат итн започва преговори всички търси широко мнозинство
bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 29.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ".

"Това е последният шанс пред 50-ото Народно събрание да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От началото на този процес вие отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. На фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори, вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си. Надяваме се това да ви помогне. Очевидно това е нелека задача, но очаквам да подходите със същата отговорност, която заявихте пред обществото. Третият мандат има една особеност, че позволява гъвкавост и не ви задължава още днес да излъчите кандидат за министър-председател, а да го направите след разговори с останалите политически сили. Призовавам ви да пристъпите незабавно към тези разговори, да приложите конструктивен подход и в разумен срок да го върнете обратно", заяви президентът Румен Радев.

От "Има такъв народ" заявиха, че още утре започват разговори в търсене на колкото се може по-широка парламентарна подкрепа. Ще преговарят с всички парламентарно представени сили, включително и с независимите депутати.

"Благодарим за отговорността. Наясно се каква отговорност носи този трети мандат - дори по-голяма от първите два. Ще подходим практично и с разум, ще говорим с всички парламентарно представени партии, включително и с независимите депутати.

Необходимо е бъдещото управление да стартира с колкото може по-широка парламентарна подкрепа. Процесът ще е прозрачен, пред очите на всички. Няма да има възможност за тълкувание на случващото се. Както Вие, така и българското общество, ще наблюдавате този процес и ще си направите изводите има ли отговорни народни представители или няма", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Те заявиха, че ще проведат разговори с всички политически формации в парламента, включително и с независимите и допълниха, че ще работят за създаването на експертен кабинет.

Това е последен шанс за 50-ото Народно събрание да излъчи кабинет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж 2024: Програма - 29.07.2024 г.
Париж 2024: Програма - 29.07.2024 г.
Главчев коментира дали би станал отново служебен премиер
Главчев коментира дали би станал отново служебен премиер