НОВИНИ

Три крачки до требъла

три крачки требъла
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 18.05.2023
Чете се за: 07:35 мин.
Футбол
Слушай новината

Когато се спомене думата „требъл“, за английския футболен запалянко съществува само 1 година – 1999. В онзи вълшебен за феновете на Манчестър Юнайтед и кошмарен за всички останали привърженици на английските отбори сезон „червените дяволи“ постигат това, което нито един друг клуб от Острова преди или след тях не е правил – да стане шампион на Англия, да спечели най-старото футболно състезание в света – Купата на Футболната Асоациация, и да триумфира в Шампионската лига. С непреходния сър Алекс Фъргюсън начело обаче няма невъзможни неща. Макар Юнайтед да губи до 90-ата минута във финала на „Ноу Камп“ срещу Байерн Мюнхен, някак успява да преодолее колоса от Бавария и да вдигне трети трофей над главата си през онази кампания след голове в добавеното време на Теди Шерингам и доскоро водилия тима като мениджър Оле Гунар Солскяер.

От онзи момент изминаха 24 години, но нито един английски отбор не успя да повтори този грандиозен успех. Което далеч не означава, че в Европа няма състави, сторили този подвиг. Учудващо или не, колкото по-оспорван и равностоен става футболът на Стария континент, толкова по-често виждаме требъл от някой тим. През 20-и век освен Манчестър Юнайтед до три трофея в рамките на един сезон стигат Селтик, АЯКС и ПСВ Айндховен. След 2000 година подобно наглед немислимо и невъзможно постижение осъществяват Барселона (2 пъти – през 2009 и 2013), Байерн Мюнхен (2 пъти – през 2012 и 2020), както и Интер през 2010.

Но защо започнахме началото на този разказ с ретроспекция на постигнатото от английските тимове в това отношение? Защото след снощи Манчестър Сити е на прага на исторически за клуба момент – хем да спечели за първи път Шампионската лига, хем да направи и требъл, който окончателно да митологизира Хосеп Гуардиола като един от най-добрите на всички времена в бранша. Ще стигнем обаче и до него. За Манчестър Сити остават още 5 двубоя до края на настоящата кампания. Във Висшата лига предстои домакинство на Челси, сетне идват визитите на Брайтън и Бренфорд. „Гражданите“ се нуждаят от две точки от тези три срещи, за да защитят титлата си.

И това изглежда като най-сигурното нещо на света. Ако имате свободни пари, не се колебайте да заложите, че още тази неделя Сити ще е новият стар шампион на Англия. В момента енергията, адреналинът, инерцията, ентусиазмът и настроението носят играчите на Гуардиола някъде из небесата и те просто не могат да бъдат укротени. И Челси ще усети това в края на уикенда. И цел номер 1 ще бъде покорена – шампионската титла във Висшата лига и трофей номер 1. После на 3 юни се задава финалът в турнира за ФА, където опонент ще бъде големият градски съперник – Манчестър Юнайтед. По ирония на съдбата именно „червените дяволи“ могат да спрат Сити от повторение на тяхното уникално постижение от 1999. И бъдете убедени – дори и само това да беше залогът, то „червената“ част на Манчестър ще скочи на живот и смърт да брани един от най-ценните си и обичани рекорди. 90 хиляди души на „Уембли“ ще наблюдават този спектакъл, в който „гражданите“ влизат като абсолютен фаворит заради невероятната си форма и резултати, които са с космически измерения след паузата на националните отбори през март месец. Ако Сити спечели, то и втората цел ще бъде осъществена – купата на Футболната Асоциация и трофей номер 2. След което идва битката за Шампионската лига. Срещу Интер. Вероятно в Истанбул.

„Нерадзурите“ сякаш учудиха сами себе си, като достигнаха толкова напред в турнира и сега Симоне Индзаги е окрилен. Ромелу Лукаку и Лаутаро Мартинес ще бъдат във вихъра си, а за Един Джеко вечерта ще бъде изключително носталгична, след като босненският централен нападател прекара 5 години от кариерата си на „Етихад“ и взе дейно участие при бленувания триумф във Висшата лига за Манчестър Сити през 2012. Да не говорим, че един измежду Хулиан Алварес и Лаутаро Мартинес ще може да се похвали в края на този шеметен, неповторим и откровено луд сезон, че е единственият футболист в света (не звучи зле, нали?!), който е спечелил и Световното първенство в Катар, и Шампионската лига. Ако всичко върви по план и Сити спечели и този финал, то мечтата ще стане реалност. Трофей номер 3 ще се озове във витрината и требълът ще бъде факт. Изглежда лесно, но колко ли много усилия и тактически гений стои зад подобни резултати?

Контурите на требъла са се очертали на хоризонта. Ако Гуардиола успее да изведе „синия“ отбор от Манчестър до това постижение, то той ще стане ... първият треньор в историята на футбола с два требъла. До момента в портфолиото си подобен зашеметяващ акцент имат Джон Стейн (Селтик), Щефан Ковач (АЯКС), Гуус Хидинк (ПСВ Айндховен), сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед), Жозе Моуриньо (Интер), Юп Хайнкес (Байерн Мюнхен), Луис Енрике (Барселона), Ханзи Флик (Байерн Мюнхен) и ... Хосеп Гуардиола, който печели требъл с дрийм тийма на Барса през 2009. Така че краят на този сезон наистина ще бъде изключителен. Имах предвид – на този шеметен, неповторим и откровено луд сезон.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Христов договори с "Фраматом" обучение за български специалисти в ядрената енергетика
Росен Христов договори с "Фраматом" обучение за български специалисти в ядрената енергетика
Над 350 служители от МВР ще бъдат командировани за летния туристически сезон
Над 350 служители от МВР ще бъдат командировани за летния туристически сезон