НОВИНИ

Три наши сабльорки ще спорят за медалите на Световната купа в Алжир

Йоана Илиева, Олга Храмова и Емма Нейкова се класираха сред най-добрите 64

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:56, 10.11.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
сабя жени Йоана Илиева Олга Храмова Емма Нейкова Теодора Вутова фехтовка
Снимка: Българска федерация по фехтовка
Слушай новината

Йоана Илиева, Олга Храмова и Емма Нейкова се класираха сред най-добрите 64 в първия турнир за Световната купа на сабя жени за сезон 2023/24. В турнира в Алжир се включиха 154 фехтовачки от 30 държави, като 16-те най-добри по ранкинг в състезанието се класират директно за втората фаза на елиминациите. За участието в състезанието са записани най-добрите сабльорки в света, като липсва само една от топ 16 в световната ранглиста.

След боевете в групите и директните елиминации бяха излъчени останалите сабльорки, които ще се включат в борбата за медалите.

България е представена в турнира от пет фехтовачки, като Йоана Илиева се класира директно в надпреварата на 64-те най-добри, а Олга Храмова и Емма Нейкова трябваше да преминат квалификации. Калина Атанасова и Белослава Иванова също участваха в пресявките, но не продължиха.

Най-добре в групите се представи Олга Храмова, която записа три победи и две загуби. Тя победи Нисанур Ербил от Турция с 15:12 и Риза Такашима от Япония с 15:9, с което си осигури място в борбата за медалите.

Емма Нейкова също се класира за надпреварата на най-добрите 64, след като в групите тя записа две победи и четири загуби. Тя отстрани Кейт Дейкин от Великобритания с 15:14 и Карлота Фузети от Италия, отново с 15:14, и се класира за следващия етап на състезанието.

Калина Атанасова излезе от групите под N76 с три победи и две загуби. В елиминациите тя отстъпи с 6:15 пред Шихоми Фукушима от Япония и завърши турнира на 108-о място. Белослава Иванова записа две победи и четири загуби, в елиминациите загуби от Фелис Хербон от Германия с 10:15 и се класира на 119 място.

Така днес Йоана Илиева ще излезе срещу Фелис Хербон от Германия, Емма Нейкова ще се изправи срещу Теодора Гунтура от Гърция, а Олга Храмова ще играе с Анна Башта от Азербайджан.

В турнира на мъжете страната ни беше представена от Тодор Стойчев. Той записа в групите три победи и три загуби, а в елиминациите отстъпи пред силния Хансол Ха от Южна Корея с 13:15. Така сабльорът ни се класира на 120 място от 181 състезатели в първата си надпревара при мъжете.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оспорват избора на общинския съвет в Бургас
Оспорват избора на общинския съвет в Бургас
Григор Димитров започва новия сезон в Австралия
Григор Димитров започва новия сезон в Австралия