НОВИНИ

Три парламентарни комисии обсъдиха бюджета за 2023 г.

Николай Минков
от Николай Минков
17:21, 06.07.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
три парламентарни комисии обсъдиха бюджета 2023
Слушай новината

Бюджетът за 2023 г. беше обсъден на съвместно заседание на три парламентарни комисии - по бюджет и финанси, по икономика и иновации и по социална политика.

Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на макрорамката.

"Този закон като основа използва проектът на служебния кабинет. Запазена е политиката по доходите. Увеличени са възнагражденията с 10% там където не са актуализирани през миналата година", посочи Василев.

Той поясни, че като показатели са заложени 1,8 ръст на БВП, при годишна инфлация от 8,7% или 174 млрд. лв. В разходната част са намалени парите за издръжка и са свити капиталовите разходи, като са премахнати онези, по които не е пусната поръчка. Заложен е буфер, ако излязат нови поръчки, които трябва да се заплатят.

Финансовият министър посочи, че са огледани капиталовите проекти разход по разход. Не са ограничени министерствата и общините да възлагат обществени поръчки.

"Заложени са общо 8 млрд. лв. Като капиталова програма, но практиката показва, че в края на годината имаме поне 20% неизпълнение, посочи още Василев.

Запазени са социалните плащания и политики. Пенсиите ще се актуализират с 12% по швейцарското правило. Увеличават се парите за втората година от майчинството. Осигурени са средства за нарастване на учителските заплати по формулата 125 на сто от средата на заплата за страната всяка година.

30 милиона лева са заделени във фонд "Култура". Други 10 милиона лева - във фонд на спортното министерство за детски школи или за съфинансиране на инфраструктурни обекти на спортните клубове.

"Бюджетът е така направен, че да отговори на очакванията на бизнеса и гражданите и да не предизвиква изненади. За двете седмици, през които се наложи той да бъде изготвен, нямаше време да се заложат нови политики", каза още Василев.

Уточни, че целта е било да се постигането целите като влизане в Шенген и еврозоната. Заложеният дефицит от 3% позволява финансите да останат устойчиви въпреки черните прогнози, каза още финансовият министър. За последната 1 година е станало ясно, че България може да води нормална политика, да не се лишава от инвестиции и да не трупа дълг.

Василев посочи, че предвиденият държавен дълг в Бюджет 2023 е 22%. Той прогнозира, че ако бъдат изпълнени планираните капиталови инвестиции, можем да надхвърлим икономическия ръст от 1,8 на сто.

"Бюджетът не е революционен, но ще позволи да продължим инвестиции, социални политики и ще ни даде възможност да ги надградим през 2024 година", каза още Асен Василев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръмотевична буря спря движението на влаковете към гарите Костенец и Ихтиман
Гръмотевична буря спря движението на влаковете към гарите Костенец и Ихтиман
Анхел Ди Мария се завърна в Бенфика
Анхел Ди Мария се завърна в Бенфика