НОВИНИ

Три пъти за щастие

bnt avatar logo
от БНТ
14:25, 05.11.2023
Чете се за: 07:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Когато един мениджър във Висшата лига е провокиран и си позволи да изрече думите: „От 20 години съм в Англия, но сега се срамувам. Това е позор!“, очевидно ситуацията е сериозна.

Изказването принадлежи на наставника на Арсенал Микел Артета непосредствено след поражението от Нюкасъл в мач от 11-ия кръг на английското първенство, след който „артилеристите“ вече не са непобедени. Загуба с 0:1, дошла след гол на Антъни Гордън, който спокойно може да претендира за най-спорния от началото на сезона. И вероятно ще си остане най-спортният до края на шампионата. Какво се случи? И не звучи ли направо сюрреалистично, че едно попадение можеше да бъде отменено заради три различни провинения в рамките на три секунди, но в крайна сметка съдиите го признаха? Хронология на събитията, преди отново да се върнем към думите на Артета:

Проблем 1: Джо Уилок преследва с всички сили топката, която е напът да напусне терена. И на пръв поглед точно това се случва. Халфът продължава да играе и центрира, а само след секунда топката е във вратата. От Арсенал са убедени, че топката е излязла извън очертанията на терена и голът ще бъде отменен. Но не би. Повторенията не могат да убедят съдията, отговорен за ВАР – Андрю Мадли – че топката наистина е била извън игра. Проверката продължава 33 секунди, но няма категорични доказателства за твърденията на щаба на Арсенал. Не може да бъде потвърдено, че целият ѝ обем е бил отвъд линиите на игрището. Случаят прилича малко на ситуацията от Мондиала в Катар, когато попадение на Япония срещу Германия беше признато, макар всички да бяха убедени, че топката е била вече зад аутлинията. Зрителна измама или илюзия.

Проблем 2: След центрирането на Уилок Жоелинтон скача да отиграе топката във въздуха и го прави, но има интервенция с защитника на Арсенал Габриел. Повторенията веднага загатват, че Жоелинтон блъска с двете ръце сънародника си и извършва нарушение, което трябва да отмени гола. Или поне на това се надяват „топчиите“. Започва ново разглеждане на положението, което този път отнема на съдиите в стаичката 50 секунди. Според тях отново няма достатъчно доказателства или очевидна грешка на съдията на терена, за да бъде отменен голът. Преценено е, че халфът на Нюкасъл отиграва топката без да прави фаул срещу централния бранител и успява да го изпревари, защото е взел по-добра позиция, а не защото си е помогна с ръце.

Проблем 3: След като топката се отклонява от Жоелинтон, отива в Антъни Гордън, който я вкарва във вратата на гостите за 1:0. Но дали Гордън не е в засада? Вратарят на лондончани Давид Рая е напуснал голлинията си, за да опита да пресече центрирането и го няма на оригиналната му позиция. Това оставя Габриел в ролята на последен състезател на Арсенал и изведнъж започва дискусия дали Гордън не е в засада. И тук ВАР започва да действа – 90 секунди. Не може да бъде отсъдена засада, защото … няма достатъчно добра гледна точка от камерите на стадиона, която да покаже точния момент, в който Жоелинтон докосва топката и тя поема към Гордън. Телата на Жоелинтон и Габриел действат като своеобразен щит и пречат на арбитрите да видят това, което търсят. Голът е признат.

Три изключително спорни ситуации само в рамките на няколко секунди. И всички не са отсъдени така, както Арсенал си мисли, че трябва да бъдат отсъдени. Бившото крило и настоящ коментатор на ББС Крис Уодъл казва: „Няма начин този гол да остане валиден.“ Някогашният бранител на Арсенал Мартин Кион също говори по темата пред Sky: “Според мен имаше нарушение на Жоелинтон. Блъскане с две ръце при игра във въздуха. Където и другаде по терена да беше станал този инцидент, това щеше да е фаул“.

Цялата тази какафония накара Микел Артета да си изпусне нервите: „По толкова много причина това не беше гол. Няма значение коя точно ще си изберете като основна. Това не е гол – просто е. За да може един гол да бъде признат, има правила и събития преди него, които трябва да го позволят. Или поне така стоят нещата в Япония, Китай, Италия, Португалия, Испания. Това е позор! Срамно е в най-силното първенство на света да се признават такива попадения. От 20 години съм в Англия, но сега се срамувам. Не искам съдбата ми да зависи от тези хора (съдиите)“.

От лагера на Нюкасъл имаха коренно различни виждания, като мениджърът Еди Хау просто каза: „За мен това си беше гол.“

Три проверки, три пъти за щастие. Положение, което не се вижда всеки ден и което отново поражда дискусията дали системата за видеоарбитраж е полезна, как се използва, помага ли или пречи на играта.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната Израел - Хамас навлезе във втория си месец (хронология)
Войната Израел - Хамас навлезе във втория си месец (хронология)
Антъни Блинкен се срещна с Махмуд Абас в Рамала
Антъни Блинкен се срещна с Махмуд Абас в Рамала