НОВИНИ

Трима българи влизат в основната схема на "Sofia Open"

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:32, 05.11.2020
Чете се за: 01:48 мин.
Тенис

Петото и най-силно издание до момента на турнира от календара на ATP в София отново ще бъде белязано от силно българско участие, като "уайлд-кард" за основната схема получиха Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Адриан Андреев.

Това означава, че за втора поредна година и тримата ще вземат участие в основната схема, а всчки ние ще им стискаме палци да зарадват българските фенове с победа.

Втората ракета на България Димитър Кузманов ще играе за пети път с "уайлд кард" в Sofia Open. В началото на годината 27-годишният пловдивчанин стана рекордьор на страната по победи за "Купа Дейвис", а сега ще преследва и първата си победа в турнир от сериите АТП 250. През януари Мико вече записа две победи в турнир от ATP, надигравайки Александър Кожбинов и Стив Дарси по време на ATP Cup.

Александър Лазаров вдигна на крака българската публика преди година, когато преодоля квалификациите след страхотни победи над поставените Лукаш Лацко и Лука Вани, за да стигне до мач в основната схема срещу един от детските си идоли Фернандо Вердаско. Това ще е пета изява и за 22-годишния Лазаров на АТП турнира в София и общо трето участие в основната схема след през 2017-та, роденият в Маями тенисист получи отново "уайлд кард" за основната схема, където отстъпи на Раду Албот.

19-годишният Адриан Андреев има шанса за трета година да играе в основната схема, след като през 2017 г., едва 15-годишен, дебютира в квалификациите в София. През 2018-а Андреев стана първият играч, роден през този век, изиграл мач в основната схема на турнир от календара на АТП, благодарение на Българската федерация по тенис и организаторите на Sofia Open. През миналата година пък Адриан беше на път да поднесе сензация в първия кръг срещу австралиеца Матю Ебдън, но загуби след тайбрек в решителния сет.

В навечерието на турнира организаторите на Sofia Open 2020 бяха информирани от екипа на Григор Димитров, че поради контузия той няма да може да се възползва от запазената за него „уайлд кард“ за участие в домашния турнир.

Четвърти българин ще участва в надпреварата на сингъл, след като Габриел Донев получи "уалйд кард" за квалификациите. С покана за пресявките в София е и един от големите таланти на бъдещето на Чехия Йонас Форейтек, носител на две титли от "Големият шлем" от 2019 г. при юношите - на сингъл на "Уимбълдън" и на двойки на US Open.

България получава две "уайлд кард" и за основната схема в турнира по двойки на Sofia Open 2020. Димитър Кузманов ще си партнира с Александър Донски, а Александър Лазаров ще играе заедно с Васил Младенов.

Именно в двойковия турнир България е записвала единствената победа в основната схема на надпреварата в "Арена Армеец", която не е дело на Григор Димитров. През 2017-та година Кузманов в тандем с Александър Лазов надиграха в първия кръг Ариел Бехар и Андрей Василевски преди да отстъпят пред утвърдения дует Павич/Пея.

През миналата година пък Донски и Лазаров също стигнаха до фазата на 1/4 финалите в турнира по двойки, след като спечелиха мача си от първия кръг след отказ на Николоз Басилашвили и Матю Ебдън. Впоследствие обаче българите загубиха срещу индийците Бопана и Шаран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Словения: Славиша Стоянович е новият треньор на Левски
В Словения: Славиша Стоянович е новият треньор на Левски
Борисов: България е единствената страна в ЕС с дефицит до 3%
Борисов: България е единствената страна в ЕС с дефицит до 3%