Tрима души са предадени на съд за трафик с бъбреци в България

от БНТ , Източник: БГНЕС
18:48, 23.09.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Специализираната прокуратура предаде на съд трима обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група за трафик на хора с цел да бъдат използвани за отнемане и търговия с телесни органи – бъбреци.

Доказателствата по досъдебното производство сочат, че престъпната група е действала в периода от януари 2017 г. до 10.09.2019 г. на територията на Република България и Република Турция. Дейността й се състои в това да намери лица, които са съгласни да продадат бъбрек, както и други, които имат нужда от трансплантация и са готови да платят.

Предлаганата цена за трансплантация на бъбрек е възлизала на 100 000 евро.

Малка част от парите е била давана на лицата, които продавали органите си – около 10 000 евро.

Хората, които продавали бъбреците си, били снабдявани с неистински документи за самоличност, за да се докаже родствена връзка с реципиентите, след което били превозвани до съответно болнично заведение в Република Турция.

Тримата обвиняеми са предадени на съд за ръководство и участие в организирана престъпна група – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 1 и т. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 2 от НК, както и за осигуряване и транспортиране на хора с цел продажба на телесни органи – престъпление по чл. 159г във вр. с чл. 159а, ал. 2, т. 6 във вр. с ал. 1 от НК и престъпление по чл. 159г във вр. с чл. 159б, ал. 2 във вр. с чл. 159а, ал. 2, т. 6 във вр. с ал. 1 от НК. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Хората ни подкрепят да продължим промяната, която започна преди 4 месеца
Асен Василев: Хората ни подкрепят да продължим промяната, която започна преди 4 месеца
Болниците във Варна ще решават самостоятелно за плановите операции
Болниците във Варна ще решават самостоятелно за плановите операции