НОВИНИ

Трима са много, двама са достатъчно

Интересът у нас към второто ниво на английския футбол – Чемпиъншип – рязко се повиши в последните месеци поради една доста простичка причина: в Лийдс Юнайтед, един от отборите, борещ се за промоция във Висшата лига, играе един от българските национали Илия Груев мл.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
11:42, 02.04.2024
Чете се за: 07:10 мин.
Спорт
илия груев попадна сред номинираните добър играч февруари чемпиъншип
Снимка: Leeds United
Слушай новината

Интересът у нас към второто ниво на английския футбол – Чемпиъншип – рязко се повиши в последните месеци поради една доста простичка причина: в Лийдс Юнайтед, един от отборите, борещ се за промоция във Висшата лига, играе един от българските национали Илия Груев мл. Вече забравихме какво е да имаме играч в някое от големите първенства, да не говорим за звезда в някои от големите отбори, така че вече и вторите нива в най-силните футболни държави предизвикват вълнение у българския запалянко. Тема на друг разговор. Лийдс снощи победи много трудно Хъл Сити у дома с 3:1 и продължава да няма загуба у дома през целия сезон. Кампанията на тима е доста успешна, но това по никакъв начин не гаранатира автоматично изкачване в бленуваната Висша лига.

Защото в момента за двете места, даващи право на участие в най-силното вътрешно първенство в света, със зъби и нокти се надпреварват три състава – Ипсуич, който води колоната, Лийдс, заемащ втора позиция, и доскоршният лидер в Чемпиъншип – Лестър, който е трети, но е и с мач по-малко. В последните дни много се коментира каква е програмата на трите клуба, преследващи титлата в Англия – Ливърпул, Арсенал и Манчестър Сити и тъй като ситуацията в Чемпиъншип доста наподобява тази при „големите риби“, сега предлагам на вашето внимание и по-детайлен поглед над това какво предстои за Ипсуич, Лийдс и Лестър до края на сезона.

След 40 изиграни срещи Ипсуич е първи с 87 точки. „Трактористите“ също постигнаха много важна победа с късен гол на Сармиенто при домакинството си на Саутхемптън за 3:2, с което с един удар оцелиха два заека, защото на практика елиминираха „светците“ от битката за първите две места в класирането. Още в събота обаче се задава доста коварно препятствие, защото Ипсуич трябва да гостува на Норич Сити, а „канарчетата“ са шести в таблицата и ще направят всичко по силите си, за да останат сред тимовете, които ще играят в плейофите за последната квота за Висшата лига. После идват две домакинства срещу състави, които не бива в никакъв случай да бъдат подценявани – Уотфорд и Мидълзбро.

Програмата в никакъв случай не може да бъде определена като „добра“ за настоящия лидер в класирането, защото в последните си 2 гостувания „трактористите“ ще мерят сили с Ковънтри (понастоящем седми и преследващ заветната шеста позиция) и Хъл Сити, който снощи измъчи до последно Лийдс. В последния кръг от сезона Ипсуич приема Хъдърсфийлд, който в момента е на 22 място и изостава само с 1 точка от спасителния бряг. За да прекъсне двадесетгодишното си чакане да се завърне във Висшата лига, Ипсучи ще се надява Хъдърсфийлд вече да е изпаднал или да се е спасил до последния кръг, защото иначе мачът никак няма да е безпроблемен.

За Лийдс кампанията продължава с трудно гостуване на Ковънтри. „Небесносините“ са с мач по-малко от шестия Норич и теоритично при победа ще се окажат на една точка от плейофите, така че за контузения Илия Груев и съотборниците му предстои мъчителен тест. После обаче идват две домакинства, които със сигурност са мечтани – хем йоркшърци играят суперубедително у дома, хем на „Елън Роуд“ ще дойдат два отбора, които не се борят за нищо – Съндърланд (13-и в класирането) и Блекбърн (17-и в класирането). Да, Роувърс все още не са се спасили от изпадане, но под тях има достатъчно тимове, които изглеждат в по-неизгодна позиция. Оттук нещата става една идея по-сложни за Лийдс, защото следват две последователни визити – на Мидълзбро, и на Куинс Парк Рейнджърс. Лондончани също попадат в графата с отборите, които на практика вече не преследват никакви цели, но мачът все пак е в английската столица и надали за Лийдс това ще бъде небрежна разходка в парка. В последния кръг отборът приема Саутхемптън, а до тогава е доста вероятно „светците“ да знаят, че ще приключат на четвърто място в крайното класиране.

Лестър е трети с 85 точки, но и с мач по-малко, което означава, че ако го спечели, ще се изстреля на върха. „Лисиците“ започват с мач у дома срещу застрашения да се сбогува с Чемпиъншип Бирмингам, който е 20-и. Очевидно Лестър ще има доста вземане-даване със съставите в дъното, защото веднага след това по програма идват гостуване на Милуол, който е 19-и, и на Плимут, който е 21-ви. Изведнъж ще се направи рязък завой – две гоманиства на отбори от топ 6, а именно Уест Бромич Албиън и Саутхемптън. В последните два мача „лисиците“ ще отидат на стадиона на Престън, а в заключителния ден от сезона ще посрещнат Блекбърн, което изглежда добре на пръв прочит.

Може да се твърди, че програмата на Лийдс е най-приемлива, което обаче в никакъв случай не ги превръща в безусловен фаворит за някоя от първите две позиции. Ипсуич в момента е първи, Лестър пък е с мач по-малко. Всеки има аргументите, да видим кой е запазил и силите в края на сезона и ще ликува след няколко седмица, гарантирайки си мачове с Манчестър Сити, Ливърпул и Арсенал през следващата футболна година. И тъй като и Ипсуич, и Лийдс, и Лестър са много близо до това да приключат кампанията си с повече от 90 точки, в следващите дни ще ви разкажем за това кой отбор е събирал 2 точки средно на мач, но въпреки това не е успявал да спечели директна промоция.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем хуманитарни работници са загинали при израелски удар в Газа
Седем хуманитарни работници са загинали при израелски удар в Газа
Николай Денков ще участва в неформална среща на лидерите във Вилнюс
Николай Денков ще участва в неформална среща на лидерите във Вилнюс