НОВИНИ

Трима са вече обвинените за потъването на луксозната яхта край бреговете на Сицилия

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 14.09.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

В края на лятото – един мистериозен инцидент край бреговете на Сицилия завърши със смъртта на „британския Бил Гейтс“. 59-годишният технологичен предприемач Майк Линч загина, заедно с още петима души след потъването на суперяхтата, на която Линч празнуваше оправдателната си присъда по делото за измама за милиарди долари.

По мегасделката за продажбата на фирмата му "Autonomy” Линч беше заплашен от 20 години затвор с обвинението, че е фалшифицирал продажбите си и така е постигнал надценка на компанията. Изненадващо обаче дойде и оправдателната му присъда. В същия ден, в който яхтата потъна, един от другите обвиняеми по делото на Линч - загина при инцидент в област Кеймрбидж във Великобритания. Съобщенията бяха, че мъжът е ударен от автомобил, докато е бил на джогинг. Не е ясно обаче дали между двата инцидента има нещо общо. Как суперлуксозната яхта, на която са плавали милионерите е потънала? Какво казва разследването към днешна дата - разказва Румен Михайлов от Италия.

"Инцидентът става все по-заплетен и медиите в Италия, Великобритания и Франция му отделят все по-голямо внимание. Едно от заглавията в италианските вестници е "Подземен бизнес или как със свръхлуксозна яхта потънаха множество тайни, потъна истината". Прокуратурата в Палермо е повдигнала обвинение за евентуално непредумишлено убийство поради небрежност към корабокрушение за сега към трима души - капитанът на яхтата Джеймс Кътфийлд, бордовият механик Тим Пърпър Ийтън и морякът Матю Грифит. Капитанът се разследва защо не е предприел мерки да откара яхтата на безопасно място предвид приближаващата буря. Освен това, когато започва бурята, той извежда целия екипаж на палубата, но петимата основни пасажери са оставени в каютите им. Обвиненията към бордовия механик са, че той оставя отворен люк, в който е вкарвана помощната лодка на яхтата и оттам водата е влязла и веднага е наводнила генераторите на яхтата, които не са произвели нужния ток и съответно всички системи за сигурност са блокирани. Морякът пък не подава сигнал с ракета, когато бурята връхлита върху яхтата, а го прави 35 минути по-късно, когато вече спасилият се екипаж и няколко от пасажерите са в спасителна лодка", разказа Румен Михайлов.

Вижте прякото включване във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров загуби първата среща на България за Купа Дейвис
Пьотр Нестеров загуби първата среща на България за Купа Дейвис
САЩ оглави групата си за Купа Дейвис след победа срещу Германия
САЩ оглави групата си за Купа Дейвис след победа срещу Германия