НОВИНИ

Трима убити, 140 арестувани и 60 ранени полицаи по време на размириците в Нова Каледония

Макрон осъди проявите на насилие в Нова Каледония и ги определи като неприемливи и възмутителни

трима убити 140 арестувани ранени полицаи време размириците нова каледония
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:28, 15.05.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Трима души бяха убити по време на размириците, обхванали френската тихоокеанска територия Нова Каледония, заявиха представители на местните власти пред Ройтерс.

Жертвите са трима младежи от местното население канак, заяви говорител на местните управленчески органи.

140 души са били арестувани във втората нощ на размириците, обхванали Нова Каледония, предаде Франс прес, като се позова на френския Висш комисариат, представляващ френската държава в Нова Каледония. Висшият комисариат съобщи за 60 ранени по време на размириците полицаи.

Размириците започнаха вчера, в момент, в който във Франция се провеждаха дебати относно законопроект, който ще даде на хиляди френски граждани на архипелага в Южния Пасифик правото да гласуват и следователно ще им предостави и повече политическа тежест. Представители на коренното население не са съгласни френски граждани да имат дума в определяне на тяхната съдба.

Националното събрание (долната камара на парламента) прие законопроекта с 351 гласа "за" срещу 153 гласа "против".

По време на размириците в Нова Каледония са били подпалени много сгради, в това число и училища. В затвор в столицата Нумеа, затворници планирали бягство, но то било осуетено.

През нощта беше въведен комендантски час и хората бяха призовани да ограничат движенията си. Въведена беше и забрана за събирания на много хора на едно място, за продажбата на алкохол и за носене на оръжие. Летището в Нова Каледония беше затворено.

За Париж Нова Каледония е важна в географски и военен план, но също и заради залежите от никел.

Територията с около 270 000 жители получи значителна автономия чрез Споразумението от Нумеа. Островната територия се намира на около 1200 километра източно от Австралия.

Жителите на Нова Каледония гласуваха за оставане във Франция на три референдума за независимост - през 2018 г., 2020 г. и 2021 г., като последният беше бойкотиран обаче от движението за независимост. То обяви, че не признава резултатите от това допитване.

Същевременно френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи, че ранените в насилието в Нова Каледония са стотици, сред които има и около 100 полицаи, предаде Франс прес.

Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди проявите на насилие в Нова Каледония и ги определи като неприемливи и възмутителни, предаде Франс прес.

Той призова към успокоение и предупреди, че ако двата противникови лагера в Нова Каледония - този на лоялистите на Париж и този на настояващите за независимост от Франция - не се разберат относно един законодателен текст, който да отчита интересите и аспирациите на всички страни в Нова Каледония, то тогава и двете камари на френския парламент през юни ще одобрят конституционната промяна относно правото на вот във френската територия.

Привържениците на независимостта на Нова Каледония осъдиха също проявите на насилие, но призоваха и за оттегляне на гласувания в долната камара на парламента закон, с който ще се промени конституцията на Франция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина Уилямс ще бъде домакин на връчването на наградите ESPY
Серина Уилямс ще бъде домакин на връчването на наградите ESPY
Анчелоти: Заслужавахме да спечелим Ла Лига, но все още не сме изиграли най-важния мач
Анчелоти: Заслужавахме да спечелим Ла Лига, но все още не сме изиграли най-важния мач