НОВИНИ

Трудноподвижни и хора с увреждания влизат в морето благодарение на специална пътека в Крайморие

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
20:48, 29.07.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Трудноподвижни и хора с физически увреждания вече могат да стигат безпроблемно през пясъка до самото море в бургаския квартал Крайморие.

На плажната ивица е приспособена пътека от синтетична материя. По нея хората с двигателни проблеми ще имат по-лесен достъп до водата.

Осигурена е и специализирана плаваща количка. С нея хората с увреждания ще могат да влизат безопасно в морето.

Румяна е трудноподвижна от три години и досега е влизала в морето много трудно с патерици. До днес. Влиза в морето със специализирана количка за вода, придружена от двама спасители, които се грижат за безопасността ѝ.

"Луксозно е наистина. Като принцеса съм. Просто е много хубаво и приятно във водата. Но благодарение на момчетата и на тяхната воля и всеотдайност. Просто инвалидите имат достъп до морето. И ние искаме да се потопим и да ни е приятно", каза Румяна.

Пътеката, по която се движи специализираната количката за вода, е дълга 40 метра и свършва до брега.

Новото удобство е направено от Фондация “Дари щастие” и нейният представител Иван Анчев, а стопанинът на плажа в Крайморие е прегърнал идеята.

"Утрешният ден, да не дава Господ, всеки един от нас може да се окаже в тяхно положение. Аз смятам, че ние като нормално мислещи хора не трябва да ги делим и не трябва да ги караме да се чувстват далеч от нас и различни от нас", каза Николай Димитров, концесионер на плаж Крайморие.

"Вече имаме може би над 10 влизания. Повечето от тях не са влизали във водата, нямат това чувство. Или на ръце, ако ги вкарат, но това е много трудоемко. Двама човека са достатъчни, за да можем да качим количката във водата, да я завъртим, да си поплуват с нея, тя е с поплавъци. Така, че все едно си на дюшек. Ние сме радостни, че можем да помогнем на тези хора", отбеляза Васил Алексиев, старши спасител на плаж Крайморие.

На плажната ивица има изградени и няколко дървени пътеки, които осигуряват по-лесен достъп до целия плаж.

"За майки с колички, за хора в неравностойно положение да имат достъп все пак и те до морето", коментира Десислава Стоянова.

С всички тези изградени удобства, плажът има и документ за достъпна среда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър