НОВИНИ

Трусът в Смолян – фалшив, системите в БАН не сработили

Николай Минков
от Николай Минков
10:51, 27.05.2020 (обновена)
5339
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Техническа грешка задейства автоматичната сеизмична система в Геофизичния институт на БАН, който изпрати съобщение до медиите за несъществуващ трус от 3,4 по Рихтер, край Смолян.

Според публикуваната информация, той е бил регистриран в 4:11 часа българско време, на дълбочина 15,8 км.

Дежурните сеизмолози минути по-късно са видели фалшивия сигнал и са го отменили, след като са видели, че уредите не отчитат такъв трус.

Потърсихме за коментар директора на Геофизичния институт към БАН проф.д-р Николай Милошев.

"Оказа се, че автоматичната ни система понякога бърка. Това и причината ние винаги да имаме дежурен сеизмолог и оперативен дежурен тук по 24-часови дежурства. Съжалявам, че така се случи. Става въпрос за едно земетресение, което е с магнитут около 5 в района под Крит. Нашата автоматична система просто е разделила бройките станции на две части. Едната част е определила критското, другата е определила грешно земетресението в България. За съжаление бъгове в системите винаги се случват. При нас от много дълго време не се бе случвало. Това ни даде самочувствието и спокойстивето, че можем да разчитаме на 100%. Ще трябва още малко да спрем системата, докато изчистим тези неща", заяви Милошев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш играч на ЦСКА пред трансфер във Фулъм
Бивш играч на ЦСКА пред трансфер във Фулъм
Президентът Радев на посещение в град Садово
Президентът Радев на посещение в град Садово