НОВИНИ

Тулуза и Карабах взеха последните квоти за пролетта в Лига Европа (ОБЗОР)

Байер Леверкузен е единственият отбор с пълен актив в турнира - 6 победи от 6 мача

Карабах
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:29, 14.12.2023
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Последните две квоти за фазата на елиминациите в Лига Европа, които ще започнат през февруари 2024 година, бяха заети от отборите на Тулуза и Карабах.

"Виолетовите" от Тулуза се наредиха на 2-о място в група Е след успех с 2:1 при гостуването на ЛАСК в Австрия. В същата група Унион Сен Жилоаз постигна престижна победа на своя стадион в Брюксел с 2:1 над еврогранда Ливърпул. Хората на треньора Юрген Клоп така или иначе си бяха гарантирали първата позиция.

Азерите от Карабах също победиха с 2:1, но шведите от Хекен и заеха 2-ата позиция в група Н. Първото попадение днес беше дело на бившия играч на Черно море Леандро Андраде, който откри още в 1-ата минута.

В другата среща Байер Леверкузен единствен завършва с пълен актив - 6 победи от 6 мача. Днес "аспирините", водени от Шаби Алонсо, отнесоха с 5:1 Молде. И за доказателство, че тимът се развива хармонично, четири от головете бяха дело на различни футболисти, а едно попадение беше автогол.

В група "G" Славия Прага изпрати Рома на допълнителен плейоф, след като си затвърди лидерската позиция в групата с крупна победа 4:0 над Сервет. Всички голове паднаха до почивката, а два заби Моймир Хитил. По веднъж бяха точни Милан Дунджера в 15-ата минута и Иван Шранц 10 след него. По същото време Рома разсипа молдовците от Шериф Тираспол с 3:0, като Ромелу Лукаку вкара първия гол и подаде за третия. Утехата на Сервет е, че ще слезе в Лигата на конференциите.

Панатинайкос, въпреки усилията, които положи през второто полувреме, беше победен с 1:2 от Макаби Хайфа у дома и след четвъртата си поредна загуба в Лига Европа отпадна. Израелците се изкачват на 3-о място в група F и продължават в третия турнир на Европа – Лига на Конференциите.

Домакините изоставаха с 0:2 четвърт час преди мача, след като преди почивката Деан Давид откри, а в 74-ата минута танзаниецът Тиджейрон Шери удвои. Попадението на Фотис Йоанидис в 89-ата минута с глава беше само утеха и нищо не промени.

Главен съдия на мача беше българският топ-арбитър Георги Кабаков, на когото помагаха асистенти и ВАР-съдии също от България. Кабаков показа общо 7 жълти картона – 2 на домакините и 5 на гостите и най-вече заради слабото представяне на домакините нямаше кой знае каква работа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина при пожар в апартамент в Бургас
Жена загина при пожар в апартамент в Бургас
30 души са ранени при инцидент в пекинското метро
30 души са ранени при инцидент в пекинското метро