НОВИНИ

Турски съд отложи делото срещу четиримата български граничари

турски съд отложи делото четиримата български граничари
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
16:54, 02.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Делото в Турция срещу четиримата български гранични полицаи беше отложено за 6 юли.

Съдът в Къркларели прие искането на турския адвокат на българите към делото да бъде приложено решението на Европейския съд за правата на човека, който се произнесе в полза на България.

Четиримата гранични служители са обвинени за смъртта на турски бракониер при инцидент край Резово от 2008 г.

На днешното съдебно заседание адвокат Джошкун Молла отново е поискал делото да не се разглежда по същество с мотив, че по случая има решение на военната прокуратура в България, според което разследването се прекратява заради липсата на извършено престъпление.

Адвокат Молла е поискал от съда да приложи решението на Европейския съд в Страсбург по делото, което беше заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан.

"Те приеха моето искане и искат сега решението на Европейския съд по човешките права с превод, направен на турски, и след това ще действат ще действат пак по процедура", каза адвокатът.

Няма да има ново изслушване на граничните полицаи за смъртта на турски рибар

Сега предстои наказателният съд в Къркларели да изпълни процесуалните изисквания, свързани с решението му българските гранични служители да бъдат обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол, каза още адвокат Молла.

"За да може да се направи такава бюлетина, трябва да се придобият снимките, отпечатъците от пръстите на обвиняемите и други такива информации. Те ще се изискат от българските отговорни власти".

Турция обвинява наш граничар за убийството на турски гражданин

Четиримата български гранични служители - Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, са обвинени за смъртта на турски рибар поради небрежност, както и причиняване на леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оправдаха двамата обвиняеми за продажбата на "Царските конюшни"
Оправдаха двамата обвиняеми за продажбата на "Царските конюшни"
Дрогиран без книжка открадна такси във Варна, заловиха го в Шумен
Дрогиран без книжка открадна такси във Варна, заловиха го в Шумен