НОВИНИ

Турция обвинява наш граничар за убийството на турски гражданин

Турските власти обвиниха бившия граничен полицай Михаил Цонков и трима действащи служители на МВР в убийство. Поводът е граничен инцидент преди 9 години, когато беше прострелян смъртоносно турски бракониер навлязъл в български териториални води. На делото в България и в Европейския съд по правата на човека Михаил Цонков беше оправдан напълно.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
18:14, 21.03.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Турция повдигна тежки обвинения срещу трима действащи гранични полицаи и бившият им колега Михаил Цонков. В Бургаския районен съд, където на четиримата бяха предявени обвинителните актове на турската страна . Цонков е обвинен в умишленото убийство на турски рибар, а останалите трима в непредумишлено убийство. Случаят, заради който на Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов са повдигнати обвинения е от преди 9 години. Те охраняват морската ни граница, когато е получен сигнал, че плавателен съд е навлязъл в български териториални води. Граничните полицаи са изпратени да задържат гемията, а при последвалата схватка край Резово е убит един от рибарите. Разследването установява, че изстрелът е произведен от оръжието на Михаил Цонков. Делото в България приключва с оправдателни присъди. Съдът приема, че е действал при самозащита. Семейството на убития турски рибар завежда дело в Европейския съд по правата на човека, а магистратите в Страсбург потвърждават българската присъда. Тяхното становище е, че граничните полицаи са действали правомерно, а разследването на българските власти е обективно.

Михаил Цонков
"Имам доверие в правосъдието. Вече не знам-както това дело българското правосъдие го е решило в наша полза и се надявам да бъде същия изхода."

Съдия Георги Иванов връчи обвинителните актове и определи две седмици за запознаване с обвиненията и изготвяне на защитна стратегия. Обясненията на четиримата ,дадени пред наш съд, трябва да бъдат изпратени на турския .

Георги Иванов
"Тезата е че щом е на турски плавателен съд-значи в турска територия е станало деянието и затова имат право да го разследват."

Адвокат Росен Кожухаров коментира , че не е запознат с турското законодателство и не знае дали е допустимо воденето на производство, след като по идентичните факти вече има произнасяне на Европейския съд. Към момента турските власти не са поискали екстрадиция на 4-мата българи.. Пред Съдебната палата в Бургас стотина приятели и колеги посрещнаха Михаил Цонков и му демонстрираха своята подкрепа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтът на булевард Дондуков започва от 1 юни
Ремонтът на булевард "Дондуков" започва от 1 юни
Без електронни устройства на борда, ако пътуваш за САЩ от определени държави
Без електронни устройства на борда, ако пътуваш за САЩ от определени държави