НОВИНИ

Първи дебат преди президентските избори във Франция

В битка за гласовете на около 40 процента от френския електорат - още колебаещи се кого да подкрепят, се превърна снощният кандидат-президентски дебат. За първи път в историята на Петата република такъв сблъсък се случи още преди първия тур на изборите. Според социолозите фаворит остава независимият центрист Еманюел Макрон.

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 21.03.2017
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Близо 10 милиона французи, или около една пета от всички избиратели, са гледали на живо продължилия повече от 3 часа дебат между петимата водещи по рейтинг от общо 11 кандидати. Допитванията от тази сутрин показват, че шансовете на всеки от тях остават практически непроменени. Според 30 процента от зрителите най-убедително се е представил Еманюел Макрон, следван от националистката Марин льо Пен, консерватора Франсоа Фейон, крайнолевия Жан-Люк Меланшон и социалиста Беноа Амон.

Докато всички останали насочиха усилията си към привличане на колкото може повече от колебаещите се дали и за кого да гласуват французи, Льо Пен направи точно обратното. Тя разчита на твърдия си електорат и няма интерес от по-голяма избирателна активност. Затова заложи на познатата си ксенофобска риторика:

Марин льо Пен, кандидат за президент от Националния фронт
Искам да сложа край на имиграцията. Това е ясно. И заставам твърдо зад думите си. Искам да спрат легалната и нелегалната имиграция.

Освен това Льо Пен умело щурмува слабото място на основния си опонент Макрон - липсата на конкретика в обещанията му.

Марин льо Пен, кандидат за президент от Националния фронт
Знаете ли какво, господин Макрон? Имате невероятен талант. Можете да говорите 7 минути и аз не мога да обобщя мислите ви. Нищо не казахте. Абсолютен вакуум. Потресаващо!

Макрон пък обвини Льо Пен, че обича да изопачава фактите. Поводът бяха думите й, че Макрон нямал нищо против буркините - покриващите цялото женско тяло бански костюми, с които някои мюсюлманки скандализираха миналото лято Ривиерата.

Льо Пен трябваше да отразява атаки и за намеренията си да извади Франция от Евросъюза и да върне френския франк. А Макрон трябваше да парира обвинения в зависимост от лобита. Според социалиста Амон Макрон щял да е роб на фармацевтичната промишленост и банките, които финансирали кампанията му. Центристът отвърна, че разчита само на дребни дарения - до 50 евро на човек.

Еманюел Макрон, независим кандидат за президент
Ще съм напълно ясен. Нямам ангажименти към никого. Към никого. Обещавам да не съм зависим от никого. Свободен съм. Финансирането ми е прозрачно.

Реакцията на публиката в основни линии е предпазлива:

"Жан-Люк Меланшон и Марин льо Пен бяха доста убедителни и изпъкнаха. На Еманюел Макрон му липсва опит с медиите, но това не му попречи да бъде интересен. Фийон като че ли остана на втори план - не беше толкова активен, колкото можеше да бъде. Беноа Амон пък непрекъснато беше агресивен".

"Дебатът не успя да промени нагласата ми. Всъщност няма да гласувам. Ще се въздържа".

Още два дебата предстоят преди първия тур на вота - на 4-и и 20 април. Засега се очаква Макрон и Льо Пен да получат по около 26 на сто от гласовете и да се класират за балотажа на 7 май, от който според социолозите победител ще излезе Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изсъхнали дървета застрашават посетителите на парк „Бачиново”
Изсъхнали дървета застрашават посетителите на парк „Бачиново”
Шотландия продължава да търси варианти за референдум за независимост
Шотландия продължава да търси варианти за референдум за независимост