НОВИНИ

Кои са победителите и победените след словесната битка за Елисейския дворец

Битката за Елисейския дворец официално започна с телевизионен дебат между петима от 11-те кандидатите за президент. Работни места, тероризъм, миграция и Европа след Брекзит - това бяха основните теми, по които дискутираха претендентите.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:29, 21.03.2017 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Динамичен, но без сътресения. Така протече първият телевизионен дебат между кандидатите, с най-големи шансове за Елисейския дворец.

Три часа и половина претендентите защитаваха програмите си и критикуваха идеите на противниците си. Според социолозите най-убедителен е бил бившият инвестиционен банкер и бивш финансов министър Еманюел Макрон. 39-годишният кандидат изтъкна опита си и обяви, че има проект за възстановяване на икономиката.

Еманюел Макрон, независим кандидат: Моят проект е за голяма промяна, с нови лица и нови пътища. Проект, който има доверие в страната и в нейната енергия. Това е честен, ефективен проект,който дава надежда.

По убедителност след Макрон се нарежда крайнодясната лидерка Марин Льо Пен. Тя се опита да спечели симпатиите на избирателите с националистически изказвания. Обяви се и за спиране на миграцията.

Марин Льо Пен, кандидат-президент на "Национален фронт": Аз искам да съм президент на френската република, не на някакъв регион от Европейския съюз, в какъвто сме се превърнали.

В дебата не беше подминат и скандала с фиктивно назначаване на съпругата на Франсоа Фийон. Срещу кандидата на консерваторите вече се води разследване, в дебата, той увери, че е "единственият кандидат, който предлага истинска промяна.

Франсоа Фийон, кандидат-президент на републиканците: Може би съм направил някои грешки, кой не е правил грешки? Но аз имам опит.

Левият кандидат Жан-Люк Меланшон заяви, че иска да промени всичко в страната.

Жан-Люк Меланшон, кандидат-президент на крайната левица: Ако аз бъда избран, ще бъда последният президент на петата република. Ще свикам конституционен съвет, който да установи правилата на нашата демокрация.

Социалистът Беноа Амон увери, че ще бъде справедлив президент и обеща да затвори страницата на старите обещания.

Беноа Амон, кандидат-президент на социалистите: Аз ще бъда честен и справедлив президент - свободен и независим от пари и лобисти, които застрашават интересите на народа.

Първият тур на изборите ще се проведе на 23 април. Социолозите предричат, че на балотаж ще отидат независимия кандидат Макрон и крайнодясната лидерка Льо Пен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дигитален център ще представя културно-историческото наследство на Пловдив
Дигитален център ще представя културно-историческото наследство на Пловдив
ЕС въведе допълнителни санкции срещу Сирия
ЕС въведе допълнителни санкции срещу Сирия