НОВИНИ

Незаличени избиратели в списъците във варненския квартал "Максуда"

Десетки имена на жители на варненския квартал "Максуда", чиито адресни регистрации са във вече разрушени незаконни сгради и които трябваше да бъдат заличени, все още присъстват в избирателните списъци. Разследване на БНТ показва, че адресите в района са създавани хаотично и без ясни правила. Един имот например присъства с два адреса в две различни избирателни секции.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Оператор: Огнян Колчаков
10:27, 21.03.2017
Чете се за: 05:05 мин.
Избори 2017
Георги: Тука беше на чичо ми къщата, тука, където е стълбата на баба, оттатъка беше на баща ми къщата, но паднаха от дъжда и после си направихме ние къща, никой не доди да ни каже нещо.
Мая Димитрова: Земята си е ваша тука?
Георги: Не, общинска.

Георги и семейството му живеят на "Иван Селимински" 97. Нямат документи за къщата. Преди две години общината разрушава шест строежа, които имат същия административен адрес и както пише в отговор до нас - заличава и адресните регистрации на живущите в тях. Така на практика те не могат да останат вписани на този адрес в избирателните списъци. Адресът обаче не е заличен от системата на ГРАО, тъй като според общината се дублира със съществуваща законна сграда. Така номер 97 е в списъците и на изборите през 2016 и на настоящите. С право на глас на този адрес на тези избори са 68 души.

служители на район Младост-Варна
- Какво трябва?
- "Селимински" 97 искат да им покажем.
- Няма такъв номер.
- Как така няма такъв номер?
- По кадастралната карта всичките ги пише 97, а такъв номер няма 97.

По-задълбочена проверка показа, че през 2011 в района се получава писмо от Дирекция Общинска собственост с искане да се издаде удостоверение за административен адрес на два имота в дерето. Според техниците в общината до този момент никой от имотите в тази част на махалата нямат административен адрес.

участъков техник - район "Младост"
-Нямаха никаква адресна номерация и се наложи да седнеме и да ги номерираме, на имота съответно номер, ето тука са нечетни номера. Ей тези.
- И това сега са административни адреси
- Да.
- А те като не са собственици на самите имоти?
- Ами именно щото не са собственици и не могат да се регистрират.
- въпросът е защо получават административни адреси?
- ние не им ги даваме, защото трябва да има документ за собственост, за да бъде регистриран,
- ние ги даваме на общинска собственост, ние не ги даваме на
тези хора, защото този имот е общински.
- Тоест 97 сте го създали покрай другите номера?
- за да стигнем до този номер и тука на ъгъла сме започнали номерацията. ¤Приемете го като служебно изпълнение, защото тия хора тука живеят и се водят под някаква номерация, но под каква и аз не знам.

Така общината през 2011 създава административните адреси в дерето. За да бъдат включени обаче в обхвата на избирателните секции, в тях трябва да има законни жилищни сгради. Тоест общината трябва да е отстъпила правото на строеж върху имотите и построените сгради да са законни или най-малкото търпими. И само в този случай там може да има регистрирани хора. И тъй като адресите са създадени през 2011, регистрацията трябва да е станала след този период.

В същото време наша проверка показа, че много от хората, чиито адресни регистрации трябва да са заличени през 2016 и на тези избори са в избирателните списъци. Тоест ако вземем за пример "Селимински" 97 голяма част от тези 68 гласоподаватели в списъците са същите, чиито незаконни постройки са били разрушени преди две години и чиито регистрации следва да са заличени. И за да стане още по-сложно – десетките адреси, водещи се на различни улици и с незаконни постройки, разрушени тогава са били регистрирани в един единствен поземлен имот. Това би трябвало да е невъзможно. Би трябвало да е невъзможно и попадането им в системата на ГРАО след като постройките са незаконни, но и това е факт. А действията на общината през 2011, когато в съседни поземлени имоти създава служебно нови административни адреси, част от които се дублират с адресите на разрушените незаконни постройки на практика дава обяснение на настоящата каша.

участъков техник - район "Младост"
- Как те се регистрират на тези адреси?
- Не могат да се регистрират.
- Но те са, въпросът е, че те са регистрирани.
- Нека да отговаря общината.

Част от махалата попада и в съседния район Одесос. Там доста свободно се отнасят към траекториите на улиците, адресите и имотите. Първият пример е ул. "Панайот Хитов" 48 - адрес, който попада в обхвата на избирателна секция 75. Според данните в информационната система на Агенцията по кадастър това е улица "Панайот Хитов". Същевременно и не е.

жена, живуща на адреса
- Търсим "Панайот Хитов" 48
- А, не
- Тука е "Крайезерна" ли?
- Да.

Така на мястото на "Хитов" 48 е "Крайезерна" 48, която обаче също фигурира в избирателните списъци, но в друга секция - 78.

арх. Васко Симеонов - директор Дирекция "Устройство на територията" район "Одесос"
По принцип поне в нашата карта наистина се води на Панайот Хитов.

Видяхме един имот с два различни адреса, включени в две различни избирателни секции. На друг адрес "Княз Черказки" 57 пък се водят два различни имота, като и двата са разположени на няколко пресечки от улицата, на която трябва да се намират. Друг срещан феномен е няколко имота на значително разстояние един от друг да са с един адрес - например "Пробуда" 205, който според кадастъра е тук и в същото време седем сгради на съвсем различно място са на същия адрес.

арх. Васко Симеонов - директор Дирекция "Устройство на територията" район "Одесос": Това e недопустимо, това е грешка, която трябва да се поправи, но инициативата е на някой друг, а не на органа. Органът си има достатъчно грижи други, които трябва да оправи.

Улица "Сава" 51 - един адрес - два имота.

арх. Васко Симеонов - директор Дирекция "Устройство на територията" район "Одесос":

- Ами те даже не граничат с улица "Сава", двата имота
- Ами да. това са десетки случаи такива има
.
- Да, да, да.
- А как става
, кой ги записва по този начин?
- Нечия инициатива е била.
- Но гражданинът си подава документите, но някой тук в общината го прави това
?
- Пак казвам зависи във времето как са се стекли нещата.

Странно са се стекли нещата и на улица "Наум" 52. Един от десетките общински или държавни имоти в района. Според данните в кадастъра в него са построени една триетажна и една двуетажна къща. Според действащия план в района тук може да има само временен строеж със силно ограничена квадратура. Видимо ситуацията е различна. От Областната управа във Варна ни заявиха, че за този адрес има отстъпено право на строеж, но не изясниха как в крайна сметка е издадено удостоверението за търпимост и кога е станало това. Резултатът е, че адресът е включен в системата на ГРАО, а оттам в избирателните списъци. По подобен начин се развиват нещата и на "Наум" 50, който е общински имот. Там за незаконната двуетажна къща през 2014 е издадено удостоверение за търпимост.

арх. Васко Симеонов - директор Дирекция "Устройство на територията" район "Одесос"
- тука става 50, близо 60 квадрата на един етаж, тоест говорим за 120 квадрата минимум
- ами да
- а няма данни и незаконната едноетажна да е бутната
- да, и как пък тя е построена няма данни, няма да.
- и как се получават тези неща?
- това вече, който е издал удостоверението той трябва да отговори.

За улица "Пробуда" може да се говори твърде много. Живущите на нея оформят почти самостоятелна избирателна секция.

арх. Васко Симеонов - директор Дирекция "Устройство на територията" район "Одесос"
В общия случай строителството в този район е незаконно.
¤примерно 50%, 30 или 40% се водят все на таз улица независимо, че никой не знае какви са точно очертанията на тази улица. Много е странно това, но всичко туй, тез пътечки са улица "Пробуда".

Вярно, много е странно, както и случаят с улица "Фьодор Успенски" 33А. Там живее Добринка, която на изборите през 2016 сама ни потърси, защото се оказа, че адресът й не е включен в нито една избирателна секция. Тогава открихме името й при съседите. Тя обаче си има лична карта с точния си адрес.

арх. Васко Симеонов - директор Дирекция "Устройство на територията" район "Одесос"
Понякога нали си говорим, на едно място го има, на друго го няма. Би трябвало в ГРАО да го има, щом има регистриран човек с лична карта на този адрес би трябвало там да го има.

Е, няма го.

служител на ГРАО и арх. Васко Симеонов
- Няма регистрирани хора
- Става въпрос, че се води по лична карта на 33А
- на 33А ние нямаме регистрирани хора. А как са я вписали така в личната карта не знам
- кой знай.

В този контекст няма да ви изненадаме, че стотици имоти в района не фигурират в информационната система на Агенцията по кадастър. Само на "Пробуда" - 96 от всички 191 адреса, включени в избирателните списъци ги няма. От Агенцията не отговориха на писмото ни. Не получихме обяснение и от ГРАО. Потърсихме и МВР с въпроса колко души живеят по постоянен адрес на "Пробуда". Отговориха, че системата им не работела така, тоест при даден точен адрес не могат да разберат колко души по лична карта, издавана от тях, живеят там. Интервю отказаха и от Областната управа във Варна.

жител на "Максуда"
Не живея тука, не искаме да говорим. Нищо.
жител на "Максуда"
- Здравейте
- не разбирам български извинявай.


В "Денят започва" темата коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него не можем да определим какъв точно е размерът на това бедствие. Той констатира, че тази тема отсъства от медиите в момента. Какво е реалното ѝ значение ще разберем след изборите. Рискови в това отношение са около 800-1000 секции. при тях се забелязват огромни аномалии постфактум в зависимост от това кой как е платил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 200 работни места за млади хора в Дупница
Близо 200 работни места за млади хора в Дупница
Какво е било обучението по военно дело преди 10 ноември?
Какво е било обучението по военно дело преди 10 ноември?