НОВИНИ

Без електронни устройства на борда, ако пътуваш за САЩ от определени държави

Лаптоп или таблет на борда на самолета? Вече не! Съединените щати забраниха електронни устройства, по-големи от смартфон, да се носят в ръчния багаж на пътници, които пристигат от 8 предимно мюсюлмански държави. Причината - отговор на "неуточнена терористична заплаха". Часове след Вашингтон, и Лондон обяви, че обмисля въвеждането на подобна забрана, но все още уточнява детайлите. Кои са засегнатите от американската забрана авиопревозвачи и какви ще бъдат последствията разказва Теодора Гатева.

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 21.03.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Лаптопи, Айпади, поративтни Ди-Ви-Ди-та - всичко това трябва да бъде опаковано в куфарите на пътниците, които пристигат в САЩ от 8 държави от Северна Африка и Близкия изток. Мярката, наложена от министерството по вътрешна сигурност засяга 9 авиокомпании, които оперират на 10 летища.

На борда на самолета може да се носи само телефон или специфично медицинско устройство. Браян Самърс е авиоексперт, казва, че само на аерогарите в Ню Йорк и Лос Анджелис от посочените държави на ден пристигат между 3 и 7 полета.

Браян Самърс, авиоексперт
"През следващите няколко дни ще бъде хаос"

Мярката е отговор на американските власти на потенциална терористична заплаха. Последната акция на американските спецчасти в Йемен показала, че екстремистите търсят иновативни начини за сваляне на самолети. Разработва се взривно устройство, което не съдържа едри метални части и би минало през мерките за сигурност по летищата. Обикновените пътници изразиха несъгласие със забраната.

"Не виждам защо трябва да бъдат дискриминирани определни държави."

"Не е нещо съвсем задължително за полет. Но все пак става дума за нарушаване на личните права, и си мисля, че трябва да се посочи основателна причина за това."

96 часа - толкова време имат авиопревозвачите, за да въведат забраната в действие. На този етап рестрикцията е безсрочна, посочват американските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция обвинява наш граничар за убийството на турски гражданин
Турция обвинява наш граничар за убийството на турски гражданин
Роми тормозят животните в благоевградския зоопарк
Роми тормозят животните в благоевградския зоопарк