НОВИНИ

Убит ли е наследникът на Насрала?

Израел заплашва с мащабен военен удар Иран

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:44, 05.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Мистерия около съдбата на сочения за наследник на ликвидирания лидер на Хизбула Хасан Насрала. Израел нито потвърди, нито отрече, че именно Хашем Сафиедин е бил мишена на вчерашния ракетен удар до международното летище в Бейрут.

В същото време от шиитското движение също са пестеливи в коментарите си относно атаката срещу бастиона им в ливанската столица - квартал Дахия. От Ливан все пак съобщават, че към момента не могат да се свържат със Сафиедин.

Начело е на Изпълнителния съвет на Хизбула - политическото крило на групировката, член на Съвета за джихад, ръководещ военните операции.

Братовчед на Хасан Насрала, с видима визуална прилика и подобно на ликвидирания лидер на шиитското движение - проповедник с черен тюрбан - като символ на това, че е пряк наследник на пророка Мохамед. Изглеждаше сякаш Хашем Сафиедин ще бъде новият лидер на Хизбула.

Но още преди от групировката официално да посочат наследник на Насрала Израел нанесе поредния си удар, а вероятната мишена е именно Сафиедин. Денонощие по-късно нито от Тел Авив, нито от Хизбула казват дали той е жив.

Последната му публична поява е на 18 септември, на погребението на четирима членове на Хизбула, убити при атаката с пейджъри.

"Всяка агресия рано или късно бива наказана. И наказанието ще дойде. Няма нужда да говорим много - ще покажем какво имаме предвид", заяви Хашем Сафиедин, високопоставен член на Хизбула.

Източници от ливанска страна признават, че от петък няма връзка с него, а заради продължаващите израелски удари разчистването на отломките в квартал Дахия е на практика невъзможно.

Атака в района на летището имаше и днес. Съобщава се, че поне 15 ракети са поразили Бейрут през изминалото денонощие. Малко преди това жители на няколко квартала получават нареждане да се евакуират.

Почти постоянен е взаимният обстрел по границата между Израел и Ливан. Хизбула твърдят, че са изстреляли над 90 ракети срещу израелски военни бази.

За първи път от началото на ескалацията сирени за въздушна тревога прозвучаха в южната част на Израел, но по-късно властите уточниха, че е станала грешка в системата за известяване и реална заплаха не е имало.

От израелската армия разпространиха кадри от сухопътната си операция в Южен Ливан. Според тях Хизбула използва цивилни обекти за прикритие на военните си бази.

Война е думата, която все повече започва да се чува, когато стане дума за ситуацията в Ливан. ООН предупреждава, че страната е заплашена от ужасяваща бежанска криза.

По данни на ливанските власти от началото на сраженията миналият понеделник са убити над 1100 души, а 1 млн. и 200 хиляди са разселени.

Американският президент Джо Байдън настоя Израел да бъдат "по-внимателни с цивилните жертви", а френският президент Еманюел Макрон призова за спиране на оръжейните доставки за Тел Авив. По думите му "Ливан не може да се превърне в следващата Газа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Поклон пред подвига на цар Самуил и неговите храбри войни
Радев: Поклон пред подвига на цар Самуил и неговите храбри войни
Монтана 2003 остана далече от успешно начало в Адриатическата лига
Монтана 2003 остана далече от успешно начало в Адриатическата лига