НОВИНИ

Убийство в пернишкото село Кладница - бизнесмен е прободен с шило

Според източници от разследването Ланге е убит на друго място, а след това тялото му е преместено в гаража, където го е открила неговата съпруга

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:00, 13.08.2022
7938
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Убийство в пернишкото село Кладница. Швейцарският бизнесмен Удо Ланге е открит мъртъв в дома му. Първоначалният оглед не е показал следи от насилие, но часове по-късно разследващите тръгват по горещи следи.

Тялото на Ланге е намерено в гараж от неговата съпруга. Смъртта на 68-годишния мъж е изглеждала естествена и медиците, дошли на място, не са открили следи от насилие. По време на аутопсията обаче е открита рана в долната дясна част на шията, която преминава през белия дроб. И тук също има спорен момент.

Съдебният медик първоначално казва, че раната е причинена от малокалибрено огнестрелно оръжие, дори заключава, че е стреляно от високо. По-късно се оказва, че раната не е огнестрелна, а Ланге е убит с нещо като шило, с което е прободен. Установено е още, че той е бил силно притискан, тъй като има едно счупено и едно пукнато ребро.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Швейцарският бизнесмен е женен за българка и живее отдавна в нашата страна. Двамата са имали предприятие за силиконови изделия, което преди няколко години са продали на шведска компания.

"В момента работим по всички версии. Има данни да са сменяни дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството. На много ранен етап тези действия са разкрити и се работи по убийство", заяви Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Сигналът, че Удо Ланге е намерен мъртъв в гаража на къщата си, е подаден от неговата съпруга вечерта на 11 август. Пристигналият на място лекарски екип не е установил следи от насилие. По време на аутопсията обаче е открита рана в долната дясна част на шията, през която е засегнат белият дроб. Работи се по версията за няколко замесени.

"Подозираме кръг, група извършители, но преди да се работи и напредне по тези версии ще бъдат спекулации в момента да се насочим нанякъде ние като коментар", допълни Иван Демерджиев.

Освен в дома на Удо Ланге оглед е направен и в офиса му в кв. "Божурище" край столицата. Според източници от разследването Ланге е убит на друго място, а след това тялото му е преместено в гаража, където го е открила неговата съпруга. Разпитват се както настоящи, така и бивши негови партньори в бизнеса.

"Провеждат се. Веднага щом има резултати ще бъдат сведени до вашето знание. Разбирате, че понякога пречим с тези коментари", каза още Иван Демерджиев.

Проверяват се всички контакти на Ланге от последната седмица преди убийството. Иззети са и записи от охранителни камери на места, където той е бил в деня на убийството му.

Като водеща версия на този етап се оформя финансов спор. Има данни, че след като е продал предприятието за производство на силиконови изделия Ланге е подпомогнал финансово други бизнесмени, с които е имал делови отношения.

Допуска се, че е убит, за да не му бъдат върнати парите, които е дал. Пред разследващите обаче има още няколко версии, както от делови, така и от личен порядък. Според наши източници се подозира, че убийството е организирано и извършено от няколко човека, а част от заподозрените вече са разпитвани.

По темата работиха: Иво Никодимов, Николай Минков и Десислава Маркова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спирка по желание влиза в сила в 9 автобусни линии в София
Спирка по желание влиза в сила в 9 автобусни линии в София
Астън Вила с успех над Евертън
Астън Вила с успех над Евертън