НОВИНИ

Учени: Ефективността на ваксина срещу COVID-19 трябва да е поне 70%

учени ефективността ваксина covid поне
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 01.06.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Американски епидемиолози настояха, че разработваните ваксини трябва да са ефективни поне 70%, за да могат да спрат следващата глобална пандемия от COVID-19.

"Разчетите ни показват, че предотвратяването и потискането на епидемия от SARS-CoV-2 без самоизолация и други карантинни мерки ще е възможно само ако през първите три месеца от развитието й повече от 60% от световното население получи ваксина, чиято ефективност не е по-ниска от 70 процента. Колкото по-късно започне прилагането й, толкова по-висок трябва да е този показател ", пишат учените в електронната библиотека medRxiv.

Много научни екипи съобщиха, че са започнали вече изпитания на различни видове ваксини. Резултатите се очакват след около половин година. Бързото им масово производство ще е трудно обаче за осъществяване, а гаранции за успеха им няма.

Американските епидемиолози под ръководството на Брус Ли, професор от Нюйоркския университет, са потърсили отговор на един от най-важните въпроси, свързани с разработването на подобна ваксина: Каква трябва да е нейната ефективност?

Много учени се опасяват, че COVID-19 ще премине към сезонните заболявания, предизвиквани от сходни, но различни щамове на SARS-CoV-2. Тогава въпросът за ефективността и бързината на разработване на ваксината ще са един от главните проблеми на човечеството в обозримо бъдеще.

Според тях ваксина, защитаваща само половината от получилите я хора, ще е безполезна в борбата с новия коронавирус. Аналогично, ако ваксинацията започне половин година след началото на епидемията, тя няма да може да спре разпространението на вируса и при 100% ефективност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Референдум в Русия на 1 юли. Ще остане ли Путин на власт до 2036-та
Референдум в Русия на 1 юли. Ще остане ли Путин на власт до 2036-та
Люлка за инвалидни колички и... усмивки по лицата на децата в Монтана
Люлка за инвалидни колички и... усмивки по лицата на децата в Монтана