Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Учени от Великобритания създадоха първия синтетичен човешки ембрион

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:54, 17.06.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Във Великобритания учени създадоха синтетичен човешки ембрион. Откритието може да помогне при изследванията на генитични отклонения и за предотвратяване на спонтанните аборти. Научното откритие обаче повдигна много етични и правни въпроси.

Създаден е в лаборатория, без сперматозоиди и яйцеклетка. Той няма биещо сърце, нито наченки на мозък. Но съдържа клетки, от които се формират плацентата, жлъчната торбичка и самият ембрион.

"Използвани са стволови клетки. Синтетичният ембрион може да се развие до етап, който съответства на 14-ия ден от развитието на човешкия ембрион", каза проф. Робин Ловел-Бадж, директор на лаборатория в института "Франсис Крик".

Използването на синтетични ембриони в реалния живот едва ли скоро ще се случи. А и сегашните законодателства не позволяват имплантирането им в пациенти. Откритието обаче може да реши много актуални проблеми.

"Синтетичните ембриони могат да бъдат използвани за изучаване на различни аспекти от развитието на естествения ембрион. Освен това, те могат да бъдат използвани, за да разберем кога нещата се объркват - като спонтанните аборти, например. Също така, синтетичните ембриони могат да помогнат за предотвратяване на вродени заболявания", посочи проф. Ловел-Бадж.

Дали все пак от синтетичен ембрион може да се роди бебе?

"На теория, ако се намерят подходящите условия за развитие на тези ембриони, те могат да се развият още. Но това е голямо предизвикателство, защото колкото повече нараства ембрионът, толкова по-сложно е поддържането му. Но според мен, на този етап синтетичен ембрион може да бъде развит до еквивалента на човешки ембрион в 21-ия ден".

Научен пробив, който предизвика вълна от реакции. Отвъд ентусиазма на учените се чуха и критики - дали е морално да се създава ембрион с изследователска цел, ако съществува дори и теоретична възможност от него да се развие живо същество.

Въпреки това създателите на синтетичния ембрион са убедени, че откритието им ще помогне да бъдат разгадани много тайни от първите мигове на човешкия живот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Литва пред БНТ: Срещу България ни беше наистина трудно, особено след червения картон
Селекционерът на Литва пред БНТ: Срещу България ни беше наистина трудно, особено след червения картон
Илия Груев-младши пред БНТ: Срещу Сърбия трябва да излезем с агресия
Илия Груев-младши пред БНТ: Срещу Сърбия трябва да излезем с агресия