НОВИНИ

Учени: Топлото време провокира извършването на престъпления

учени топлото време провокира извършването престъпления
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:36, 29.09.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Учени установиха, че високите температури увеличават агресията и гнева, които провокират престъпленията в горещите дни, съобщи пресслужбата на Уралския федерален университет (УрФУ) пред РИА Новости.

Изследването е проведено от екип от учени от Русия и Португалия, разчитайки на данни от "Росстат" и руската база данни за плодовитост и смъртност за периода от 1989 до 2015 г.

"Установихме, че увеличаването на броя на жертвите, както при жените, така и при мъжете, се случва в дни със средна температура над 25 градуса. Факт е, че в отговор на високите температури човешкото тяло произвежда хормони на стрес като адреналин, норадреналин и тестостерон. Това води до възбуда на нервната система, предизвиква агресия и гняв", обяснява Олга Попова, доцент в Катедрата по икономика на УрФУ.

Специалистът отбелязва, че въздействието на топлината се влошава от безработицата и употребата на силен алкохол, т.е. в региони с по-високо ниво на безработица и повишена консумация на силни алкохолни напитки вероятността да станете жертва на насилие в горещите дни става по-висока.

В същото време, според нея за жените, особено на възраст между 45 и 59 години, най-опасните почивни дни са, когато взаимодействат със семейството си, тъй като, както показва статистиката, в семейството се извършват 70-80% от тежките престъпления с насилие и 30-40% от убийствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заблуждаваща табела в центъра на село Кирково
Заблуждаваща табела в центъра на село Кирково
Този уикенд: Как се случва миграцията - вижте отблизо магията в света на птиците
Този уикенд: Как се случва миграцията - вижте отблизо магията в света на птиците