НОВИНИ

Ученици от българското училище във Виена засадиха роза в парка Фолксгартен

bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 21.04.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Красивата цветна градина Фолскгартен се намира в сърцето на Виена – точно срещу Парламента, в близост до кметството, Бургтеатър, канцлерството и президенството. Тя е известна с многобройните розови храсти, всеки от който се поддържа от определена личност или организация и има своята история и послание.

От 19 април една роза в този парк е символ на приятелството между Австрия и България. Тя бе засадена от ученици от българското училище „Проф.Иван Шишманов” във Виена на тържествена церемония.

„Отдавна искахме да направим един символичен жест, с който да покажем, че като българи ценим и уважаваме възможностите, които Община Виена ни предоставя за развитието на нашия език и култура. Розата е символ на България и се радваме, че едно такова красиво цвете, засадено от деца, ще бъде доказателство за нашето приятелство”. Това сподели директорката на училището Сълзица Громан.

Освен ученици и родители, събитието уважиха и специалните гости извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия Десислава Найденова-Господинова, Галина Нинова, втори секретар, Политическа служба, председателят на Комисията по европейски и международни въпроси към Общинския съвет на Виена Петер Флорианшютц, Полина Векова, областен съветник и европейски представител в първи район на Виена, Герд Кох, ръководител на института и заместник-началник на отдела на Австрийските федерални градини, Герхард Райвегер, бивш посланик на Австрия в България и председател на Българо-австрийското дружество, Александър Александров, председател на Асоциация за култура и изкуства „Лилавият лебед”, Виена, Австрия.

В приветствие председателят на сдружение „Българско училище с родителско участие „Проф. Иван Шишманов” Калоян Рачев поздрави учениците за инициативата. По българска традиция гостите бяха почерпени с питка и сладко от рози, а фолклорната танцова група към училището изигра празнично хоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на спорта Весела Лечева поздрави Юлияна Янева за европейската титла по борба
Министърът на спорта Весела Лечева поздрави Юлияна Янева за европейската титла по борба
Тодор Янчев за мача с Локо Пд: Очакваме сблъсък между два силни състава, които да играят хубав футбол
Тодор Янчев за мача с Локо Пд: Очакваме сблъсък между два силни състава, които да играят хубав футбол