НОВИНИ

Учителката по математика Моника Тодоринска - пет години по-късно

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:09, 24.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:58 мин.
Още
Снимка: Десислава Кулелиева

С Моника Тодоринска се срещнахме за първи път преди почти пет години. Тя беше само на 24 и преподаваше математика в 18-то училище. Репортажът за Моника беше един от най-гледаните и харесваните от зрителите ни.Тогава Моника каза, че никога не би заменила учителската професия с друга.

Моника Тодоринска, учител по математика, 18-то СУ: Много я обичам професията, от малка си обичам математиката, винаги съм трърдяла, че искам да стана математичка, след това в гимназията реших, че трябва да стана учител. Много ми харесва.

След пет години отново се срещаме с г-жа Тодоринска, отново в 18-то училище. Спомняме си рубриката на БНТ " Имам млад учител" и репортажа за Моника.

Моника Тодоринска, учител по математика, 18-то СУ: Хора, с които години не бях се чувала, просто ми пишеха, че са горди, че се радват, че много хубаво е било да има млади учители. Дори в кварталните магазинчета продавачките реагираха: "Идвате всеки ден, ние не знаехме, гледахме Ви по новините".

Разлики има, разбира се. Докато преди пет години Моника преподаваше на дванайсетокласници и беше едва пет години по-голяма от тях, сега новите й ученици са шестокласници и разликата й с тях е цели шестнайсет години. Тя обаче продължава да е млад учител и да преподава математика.

Тук е и другата голяма разлика - днес заради ситуацията с Коронавируса урокът е дистанционнен. С шести "д" клас учат множествата.

Моника Тодоринска, учител по математика, 18-то СУ: Каква част от елементите ще включва сечението? Мария? 3,5 и 7. Елементите съответно, които се повтарят и в двете множества.

Моника пише и чертае на компютъра си, а децата от вкъщи вдигат електронно ръка и отговарят на въпросите й. Учителите и децата бързо се настроили за електронното обучение. Трудности не срещат никакви, но го няма живия контакт.

Моника Тодоринска, учител по математика, 18-то СУ: На децата им липсва това да могат да се усмихнат един на друг, да си кажат някоя шега, дори да се побутнат, да си поискат химикал. Липсва ми да мина по коридора, да ме поздравят ученици, да видя всички.

Има и още една разлика - той е на три години и се казва Павел. През тези пет години Моника роди сина си и беше в майчинство. Върнала се е на работа преди година. Момченцето също е част от дистанционната ситуация и дори черпи " дивиденти " от нея.

Моника Тодоринска, учител по математика, 18-то СУ: Има деца в нашия хол, които може да не са реални, не може да ги пипне, но той ги чува и е страшно щастлив, че има дечица.

И понеже сега всичко е електронно правим и електронно интервю с шестокласниците през компютъра на Моника.

"Г-жа Тодоринска винаги успява да направи математиката много интересна за нас, прави ни много забавни игри."

БНТ: Хубаво ли е според вас учителите да са млади хора?

Ученик: Да, защото ни разбират повече.

Моника нямала търпение да се върне в училище. Сега вижда положителни промени - нови класни стаи, нови технологии, по-високи заплати за младите хора.

БНТ: Искаш ли да останеш учител все още?

Моника Тодоринска, учител по математика, 18-то СУ: Да. Искам. Продължавам да искам. Правя всичко по силите си да бъда адекватен учител на времето и обстановката.

На днешния празник Моника пожелава на всички ученици и учители първо здраве заради ситуацията в момента.

Моника Тодоринска, учител по математика, 18-то СУ: Да съберем нови сили всички и септември месец да започнем една прекрасна учебна година, всеки на работното си място, в училище.

Така завършва втората ни история за учителката по математика Моника Тодоринска и нейните нови ученици. Сега тя е с повече опит и в съвсем различна ситуация, но продължава да обича професията си. Кой знае може би след още пет години ще се срещнем отново!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България почете делото на Светите братя Кирил и Методий
България почете делото на Светите братя Кирил и Методий
Владислав Горанов предупреди, че може да се наложи цялостна промяна на данъчната система
Владислав Горанов предупреди, че може да се наложи цялостна промяна на данъчната система