Удължават срока за кандидатстване за средства за модернизиране на ковид отделения

от БНТ
16:12, 23.07.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
удължават срока кандидатстване средства модернизиране ковид отделения
Снимка: Архив
Слушай новината

С три месеца се удължава срокът, в който здравното министерство и лечебни заведения в страната могат да кандидатстват по процедурата „Мерки за справяне с пандемията” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Със Заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Валентина Върбева крайният срок за подаване на проектите се променя от 29 юли на 29 октомври 2021 г.

Бенефициент по мярката за преодоляване на последствията от COVID-19 е Министерството на здравеопазването, като проектите могат да бъдат изпълнявани и в партньорство с общини и/или с общински лечебни заведения, а бюджетът е в размер на почти 129,3 млн. лв.

Дейностите са насочени към укрепване капацитета на болничната мрежа, чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болниците.

Допустими са и мерки за осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, както и повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19.

Ще се финансират и мерки за внедряване на телемедицина с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи.

Процедурата е чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в съответствие с чл.25, ал.1, т.2 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Целта на мярката е да се подкрепи здравната система в условията на сериозно изпитание и да се създаде готовност за реакция при следващи епидемични ситуации, чрез осигуряване на достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината за осигуряване на живота и здравето на гражданите.

Промененият срок за кандидатстване е отразен в изменените Насоки за кандидатстване по процедура BG16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията”, публикувани на сайта на програмата и на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Карим Бензема е заразен с коронавирус
Карим Бензема е заразен с коронавирус
Санчо премина официално в Манчестър Юнайтед
Санчо премина официално в Манчестър Юнайтед