НОВИНИ

Удареното от мълния момиче: Единственото нещо, което си спомням, е как съм на плажа

bnt avatar logo
от БНТ
12:23, 22.08.2022 (обновена)
17712
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

18-годишното момиче, което беше ударено от гръм в Приморско миналата седмица, вече е в по-добро състояние. Изписана е от отделението в Реанимация, но продължава да се лекува в бургаската болница.

Подробности вижте във включването на Давид Сукнаров.

Вече с усмивка на лице, 18-годишната Теодора, не помни страшната картина от мълнията, която я удря в началото на миналата седмица. Инцидентът се случва, докато тя и приятелят ѝ се прибират от плажа и оглеждат щетите по автомобила им, паркиран под дърво и ударен от друга кола.

„Единственото нещо, което си спомням, е как съм на плажа и как е ясно, слънчево, няма едно облаче. Ясно, слънчево и просто си лежа на плажа и това е последното нещо. После двустранни протоколи, ПТП-та, нищо не помня, абсолютно нищо.", разказва пред екипа ни Теодора Оронова.

По време на разговора ни Теодора не спира да благодари - на лекарите, на близките си, но най-вече на хотелиерката от Приморско, заради която е останала жива на път за болницата.

„Това е абсолютен втори шанс за мен. Винаги съм гледала от добрата страна на нещата, винаги съм гледала да правя добро и просто в този момент, според мен, Господ или която и да била сила просто ми е изпратила точните хора, в точното време и просто съм наистина много благодарна на всички, които са ми помогнали през цялото това време - лекари, специалисти, жената Снежана, отново повтарям - тази жена просто ми е ангел пазител изпратен.", убедена е тя.

Пред БНТ: Разказ на жената, която спаси момичето, ударено от мълния

А лекарите определят Теодора като късметлийка.

„За 33 години нямам в практиката си такъв вид травма. Има късмет, че на мястото на инцидента е имало човек, който е постъпил адекватно. Пак късмет е, че тя просто е била встрани от нея и е обгорена отстрани от мълнията. Ако беше преминала мълнията през нея, едва ли щеше да оцелее.", казва д-р Кирил Симеонов, хирург в УМБАЛ-Бургас.

А младото момиче апелира държавата ни незабавно да вземе мерки за осигуряването на достатъчно Спешна помощ по морето, след като чакало 20 минути линейка.

„Колко струва една линейка, колко струва един център, колко струва заплатата на един човек да стои там? Но човешкият живот няма цена. Аз го извадих този късмет с всички тези хора, но утре някой няма да го направи това нещо и ще си остане на място. 20 минути под дъжда приятелят ми и жената са се опитвали да ме съживят докато чакат линейката - 20 минути. А лекарите казаха, че първите от 5 до 7 са най-важни, така че просто е недопустимо да няма Спешна помощ.", смята Теодора.

Тази година Теодора ще бъде абитуриентка. Завършва Френската гимназия в София.

„Ще се опитам максимално да завърша с добър успех. По принцип искам да уча политология. Искам да вляза в политиката по някакъв начин, да се опитам максимално да помогна, защото знам, че България има капацитета, има възможността, просто хората не се възползват максимално от това.", казва тя.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мълния уби бегач в планинско състезание в Гърция, друг пострада тежко
Мълния уби бегач в планинско състезание в Гърция, друг пострада тежко
Има задържан за пожара край Враца
Има задържан за пожара край Враца