НОВИНИ

Андрей Новаков: Служебното правителство да поиска от ЕК удължаване на сроковете за Плана за възстановяване

bnt avatar logo
от БНТ
11:33, 22.08.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

"Служебното правителство незабавно да поиска от Европейската комисия удължаване на сроковете, в които можем да се възползваме от Плана за възстановяване", заяви в "Денят започва" евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков.

Той посъветва кабинета "да се позове на форсмажор и за това, че имаме възможност да допуснем над 50% неусвояемост". Припомни, че за да получи страната ни пари по Плана за възстановяване и устойчивост България трябва да приеме 22 нормативни актове.

"Наличието на мост в Русе е по-скоро позитив, а не негатив. Важен е подходът на местните власти там и на правителството. За мен решението да преместим камионите от Русе в Стара Загора не е трайно и не е редно", допълни Андрей Новаков.

По думите му решението може да дойде от Брюксел. Изрази надежда Европейският парламент да приеме предложението му времето за проверка на камион да е до една минута.

"Въпреки призивите, че трябва да сме по-прогресивни и да си отворим сърцата за зелената енергия, тази зима режим на тока няма да има, защото имаме въглища и АЕЦ. От друга страна трябва да напълним хранилището си в Чирен с достъпен газ, за да имаме топла и светла зима. България може да намери газ и от други места, ако има някой, който разбира от енергетика и може да го договори наистина", добави Андрей Новаков.

Относно слотовете за разтоварване на втечнен газ, които не сме договорили, Новаков заяви, че ситуацията напомня тази с Плана за възстановяване и устойчивост. "Ние сами си допускаме грешки, които са в наш ущърб", подчерта Андрей Новаков.

По темата с помощите "на калпак" той е категоричен, че те са проинфлационни. "От друга страна не можем да минем без компенсации за бизнеса, но не на безразборен принцип", каза още евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Желязков: Надявам се тези двубои да ни дадат необходимия игрови ритъм
Николай Желязков: Надявам се тези двубои да ни дадат необходимия игрови ритъм
Подобрява се състоянието на момичето, ударено от мълния в Приморско
Подобрява се състоянието на момичето, ударено от мълния в Приморско