НОВИНИ

Предупреждения за показен процес срещу защитниците на Мариупол

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:46, 22.08.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна - Киев съобщава, че украинските военни са унищожили две ракетни установки ЕС-300 и отново са поразили Каховския мост. Москва докладва за масиран обстрел с натовски боеприпаси от украинска страна по посока на Донецк.

Германският канцлер Олаф Шолц, президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън призоваха за сдържаност от военни действия в близост до Запорожката атомна електроцентрала.

В телефонен разговор са поискали възможно най-скоро до централата да бъдат допуснати международни инспектори.

"Русия е мощна самостоятелна световна сила. Твърдостта ни се изразява в това, че на международната сцена се придържаме само към онази политика, която отговаря на изконните ни интереси", заяви президентът Владимир Путин във видеообръщение по случай Деня на националното знаме, който Русия отбелязва днес.

В среднощното си обръщение Володимир Зеленски каза, че има достатъчно информация, че Москва готви показен процес срещу защитниците на Мариупол.

Според източници от града делото е насрочено за 24 август - Денят на независимостта на Украйна и който бележи 6 месеца от началото на руската инвазия в страната.

"Ако този отвратителен показен процес започне, ако нашите хора бъдат вкарани в този сценарии, който е в нарушение на всички споразумения, на всички международни правила, ако има злоупотреби, това ще бъде границата, отвъд която преговорите са невъзможни. Русия ще отреже пътя си за преговори. Няма да има повече разговори. Страната ни е казала всичко", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левандовски откри сметката си за Барселона при успех над Реал Сосиедад
Левандовски откри сметката си за Барселона при успех над Реал Сосиедад
Пътната полиция провежда специализирана операция
Пътната полиция провежда специализирана операция