НОВИНИ

Отново напрежение - ще си тръгнат ли косовските сърби от институциите в Косово?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:55, 22.08.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Отново напрежение между Сърбия и Косово - сръбският президент Александър Вучич заяви, че представителите на сръбското малцинство ще напуснат работата си в косовските институции, ако не бъде постигнато споразумение за прекратяване на тяхното "преследване".

Сръбският президент говори пред медиите след среща с косовските сърби.

"Ако преследването на сърбите не бъде прекратено, те ще напуснат всички институции в Косово, в рамките на следващия месец. Ще бъдат последвани от съдиите и полицейските служители до края на септември - всички ще си тръгнат. Всъщност ще се случи пълно разпадане на брюкселския ред, наложен от Брюкселските споразумения. Сърбите вече няма да бъдат ничии заложници. Ще вземат мерки да спасят себе си, хората си и страната си - Сърбия", заяви сръбският президент Александър Вучич.

През последните седмици градусът на напрежение между Белград и Прищина се вдигна. В края на миналия месец косовските власти се опитаха да наложат на сърбите да сменят сръбските регистрационни номера на автомобилите си с косовски.

Повечето вече са го направили, но около 50 000 души, които живеят в северната част на страната, отказват, защото приемат Белград за столица. Стигна се до блокади по пътищата и граничните пунктове северно от Косовска Митровица.

Вълненията спряха под натиска на европейската дипломация. Срещата между сръбския държавен глава Вучич и косовския премиер Албин Курти, организирана от Брюксел, не доведе до очакваните резултати. Въпреки, че Курти се съгласи смяната на регистрационните номера да влезе в сила от 1 септември.

Ще продължим с търсенето на компромис, заяви Вучич, но каза, че не е оптимист. Той критикува и мисията на НАТО КейФОР, която през последните дни засили присъствието си в северните части на Косово.

От Алианса вече предупредиха Вучич, че, ако стабилността в Косово бъде застрашена, КейФОР ще се намеси. Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г. По Конституция сръбското малцинство има роля в парламента и правителството, но Белград продължава да приема Косово за част от територията си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Виденов: Надявам се българският баскетбол да бъде уважаван в Европа и България
Филип Виденов: Надявам се българският баскетбол да бъде уважаван в Европа и България
Цветан Соколов: Виждам огромно израстване
Цветан Соколов: Виждам огромно израстване