НОВИНИ

УЕФА разясни новия формат на евротурнирите от сезон 2024/25

Основните промени в трите европейски клубни надпревари - Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите - са увеличаването на броя на участниците от 32 на 36, както и отпадането на груповата фаза

финалът шампионската лига остава истанбул обяви уефа
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 04.03.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт

Европейската футболна централа УЕФА публикува разяснения относно новия формат в европейските клубни турнири, който ще влезе в сила от следващия сезон 2024/25.

Съгласно новите промени в основната част на трите надпревари - Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите - ще участват по 36 отбора. Досега техният брой беше 32, като участниците бяха разпределяни в осем групи от по четири тима.

В новия формат обаче групова фаза отпада и всички състави ще участват общо класиране, но все пак ще бъдат разпределени в урни - по четири в Шампионската лига и Лига Европа и шест в Лигата на конференциите.

Отборите в първите две състезания ще играят по осем мача срещу осем различни съперници, като ще имат по два двубоя - по един у дома и един като гост срещу представители на всяка една от четирите урни. В същото време в третата по сила евронадпреварата тимовете ще имат по един среща срещу състав от всяка от шестте урни.

По новия регламент към фазата на елиминациите ще продължават първите 24 отбора във всеки от трите турнира. Първите осем в таблицата ще имат гарантирано място в осминафиналите, а тези между 9-о и 24-о място ще играят в плейофния кръг.

От осминафиналите нататък състезанията запазват настоящия си регламент - мачове на разменено гостуване в осминафиналите, четвъртфиналите и полуфиналите и финал в един двубой.

Мачовете от първата фаза на Шампионската лига и Лига Европа ще се провеждат от септември до януари, докато тези в Лигата на конференциите ще бъдат от септември до декември.

Всеки турнир обаче ще има своя ексклузивна седмица, в която няма да има срещи от другите две надпревари. В ексклузивния период на Шампионската лига двубоите ще бъдат във вторник, сряда и четвъртък, в този на Лига Европа - в сряда и четвъртък и в този на Лигата на конференциите - само в четвъртък.

В останалите седмици от календара се запазва сегашното разпределение - мачовете от най-престижния европейски клубен турнир остават във вторник и сряда, докато тези от другите две състезания са в четвъртък.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнична акция за почистване на плажа организираха в "Сарафово"
Празнична акция за почистване на плажа организираха в "Сарафово"
Европейската комисия глоби "Епъл" с 1,8 млрд. евро
Европейската комисия глоби "Епъл" с 1,8 млрд. евро