НОВИНИ

"Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" подписаха договор за нов реактор

Николай Минков
от Николай Минков
16:42, 15.06.2023 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
уестингхаус аец козлодуй подписаха договор нов реактор
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

"Уестингхаус електрик" подписа с "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" договор за предварителни инженерни дейности за изграждане на нов реактор по технологията AP1000 на площадката на ядрената ни централа, съобщиха от американската компания. Изпълнението започва този месец.

Договорът предвижда оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с американската технология и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката на АЕЦ "Козлодуй" инфраструктура. Към този момент на площадката работят два реактора с руска технология BBEP–1000.

Съвместната работна група, с участието на експерти от българска и американска страна, създадена по рано този година за планиране и изграждането на реактори с технологията AP1000 у нас, вече е започнала оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за работа, се посочва още в съобщението.

10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ "Козлодуй" беше подписан през декември миналата година с "Уестингхаус". То ще се произвежда в завода на компанията в шведския град Вестерос. Първите доставките трябва да започнат през 2024 г.

Днес от "Росатом" опровергаха информацията, че руската компания се е отказала от доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". От федералната корпорация съобщават, че са изпълнили всички заявки за миналата година, включително и поисканите от България допълнителни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Георги Гвоздейков откри второто издание на изложението „Интер дрон експо“
Министър Георги Гвоздейков откри второто издание на изложението „Интер дрон експо“
Джулия Терзийска отпадна в първия кръг на турнир по тенис в Рим
Джулия Терзийска отпадна в първия кръг на турнир по тенис в Рим