НОВИНИ

Украиинският спортен министър изрази благодарност към Радостин Василев

Радостин Василев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:09, 04.04.2022
Чете се за: 05:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Украинският министър на младежта и спорта Вадим Гутцайт изрази своята благодарност към спортния министър на България Радостин Василев.

Двамата взеха участие в в ориентационен дебат заедно с останалите министри на спорта от държавите членки в Европейския съюз, по време на първото за годината заседание на Съвета на ЕС. Дискусията обхвана темите за утвърждаване на ценностите на ЕС чрез спорта и неговата организация.

С публикация в социалната мрежа Фейсбук Радостин Василев разкри, че по време на обръщението си е засегнал темата за промяната в климата.

На 5 април той ще вземе участие в Съвета на министрите на младежта, които ще проведат ориентационен дебат на тема „Мобилност на европейските млади доброволци: изграждане на връзки между националния и транснационалния опит с цел подхранване на европейското гражданство“.

Ето какво написа министърът на младежта и спорта:

Привет, приятели!

Днес участвах в ориентационен дебат заедно с останалите министри на спорта от държавите членки в Европейския съюз, по време на първото за годината заседание на Съвета на ЕС по образование, младеж, култура и спорт в Люксембург. Дискусията ни бе с цел утвърждаване на ценностите на ЕС чрез спорта и неговата организация.

Преди началото на дебата министърът на младежта и спорта на Украйна Вадим Гутцайт направи кратко видеообръщение, в което изрази своята благодарност към мен. Той изказа признателността си за помощта, която получават украинските спортисти, подготвящи се в България.

По време на дискусията отбелязах, че в израз на подкрепа, публичните власти и спортните организации в България полагат съвместни усилия за настаняването на украински спортисти и подсигуряването на спортни бази за тренировки. Страната ни има нужда от помощ в тази своя функция и аз приветствам искането на Полша за създаване на подобен механизъм. Твърдо съм убеден, че България, Румъния, Финландия, Полша и Литва не могат да се справят сами с тази задача.

Съвременният международен ред и актуалните предизвикателства, включително руската инвазия в Украйна, изправят човечеството пред нови изпитания. Тези предизвикателства служат и като катализатор в процеса на осъзнаване на значимостта и централната роля, включително в спорта, на споделените ни в рамките на ЕС ценности за мир, демокрация, солидарност, почтеност и защита правата на човека.

Общите ни ценности са не само това, което ни сплотява и характеризира в отговора ни на събитията извън ЕС. Те са и в основата на действията, които предприемаме, за да бъде спортът асоцииран винаги с положителна социална дейност, достъпна, приобщаваща и търсена, а не с негативни практики като уреждане на мачове, употреба на допинг, насилие и други негативни спортни прояви. В светлината на възникването на нови действащи лица, практики и очаквания, следва да гарантираме, че икономическото начало и комерсиализацията няма да вземат превес над набора от ценности, които са неразделна част от европейския спортен модел.

Освен това заявих, че е необходимо да бъде продължена линията на насърчаване на обмена между организациите за масов спорт от страни от ЕС и от трети държави - не само Украйна, а и страните от Западните Балкани. Програмата „Еразъм+“ е изключително полезен инструмент в това отношение.

Припомних също така, че заедно с министъра на образованието и науката академик Николай Денков и министъра на културата Атанас Атанасов разработваме Национална програма, която свързва възпитателните, социалните, културните и здравните функции на спорта за преодоляване на последиците, свързани с натрупаните през последните години дефицити вследствие на пандемията от Ковид.

По време на обръщението си засегнах и темата за промяната в климата, тъй като спортът играе важна роля за насърчаване на осведомеността по този ключов въпрос. В момента ЕС е изправен пред редица предизвикателства по отношение на своята енергийна сигурност и търси алтернативи. Сега, повече от всякога, става пределно ясно, че политиките, свързани със зеления преход, не са авангардни и иновативни възможности за в бъдеще, а актуално решение. Необходим е многосекторен подход, в който спортистите също имат своята роля.

Заедно с останалите спортни министри от ЕС одобрихме заключения относно спорта и физическата активност като обещаващи лостове за трансформиране на поведението в полза на устойчивото развитие.

Утре (05.04) ще взема участие в Съвета на министрите на младежта, които ще проведат ориентационен дебат на тема „Мобилност на европейските млади доброволци: изграждане на връзки между националния и транснационалния опит с цел подхранване на европейското гражданство“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски пред румънския парламент: Украйна не е последната цел на руската агресия
Зеленски пред румънския парламент: Украйна не е последната цел на руската агресия
Илън Мъск придоби дял в Туитър
Илън Мъск придоби дял в Туитър