НОВИНИ

Украйна, източният фланг и разходите за отбрана - на фокус в срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Александър Марков
от Александър Марков
06:17, 11.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Колко точно да бъде открeхната вратата за бъдещо членство на Украйна, укрепване на източния фланг, отбранителни планове срещу евентуално нападение и разходите за отбрана - тези въпроси се събират във Вилнюс да обсъждат лидерите на страните членки на НАТО.

За двудневната среща на върха в литовската столица са държавните и правителствени ръководители на всички 31 страни членки, сред които президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и др.

След снощния пробив по отношение блокираната кандидатура на Швеция срещата, според анализатори, започва с добър старт. След близо година преговори Турция се съгласи да разгледа протокола за присъединяване на Стокхолм и да го придвижи за ратификация.

"Радвам се да съобщя, че в резултат на разговорите президентът Ердоган се съгласи да придвижи напред потокола за прием на Швеция към Великото национално събрание колкото е възможно по-скоро, както и да работи със събранието, за да осигури ратификацията", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това, което Швеция договори, като страна-член на ЕС, е активно да подкрепя усилията за съживяване на процеса по присъединяване на Турция към ЕС, както и да помогне в осъвременяването на Митническия съюз между ЕС и Турция, както и за визова либерализация.

За Украйна страните от Източна Европа и балтийските републики настояват за по-ясен план за членството на Украйна след края на войната, както и гаранции за сигурност към Киев, докато САЩ и Германия се въздържат от по-точна времева рамка. Обсъжда се вариант Киев да пропусне т.н. план за действие за присъединяване.

Според привържениците на твърдите ангажименти към Киев, не бива да се дава своеобразно право на вето на Русия над процеса на разширяване на НАТО, като се избягва ясна времева рамка за Украйна, а, според други, това би могло да бъде мотив за Русия да ожесточи войната в Украйна.

В рамките на срещата ще участва и украинският президент Володимир Зеленски, който ще се срещне с Джо Байдън в сряда вечерта, преди американският президент да направи пространна реч в Университета във Вилнюс и да отпътува за Финландия.

Трите нови регионални отбранителни плана ще бъдат приети и ревизирани за пръв път от Студената война. Те предвиждат 300 000 войници във висока степен на готовност да могат да бъдат разположени до 30 дни по Източния фланг при необходимост.

В българската делегация са премиерът Николай Денков, военният министър Тодор Тагарев и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Заради срещата Вилнюс е на практика затворен почти изцяло при изключителни мерки за сигурност. Към форума ще се присъедини и украинският президент Володимир Зеленски. Той ще разговаря на 4 очи и с американския президент Джо Байдън. В навечерието на срещата на върха във Вилнюс Зеленски заяви:

"Когато подадохме молба за членство в НАТО говорихме откровено - де факто Украйна вече е част от алианса. нашите оръжия са натовски, нашите ценности са натовски, отбраната ни е точно този елемент от европейската формула, който ни прави обединени, свободни и живеещи в мир."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Босна и Херцеговина почитат паметта на жертвите от клането в Сребреница
В Босна и Херцеговина почитат паметта на жертвите от клането в Сребреница
Депутатите ще обсъдят бюджетите на ДОО и НЗОК на първо четене
Депутатите ще обсъдят бюджетите на ДОО и НЗОК на първо четене