НОВИНИ

Унгария ще определя дневния ред на ЕС през следващата половин година

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:47, 01.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Унгария поема от днес шестмесечното председателство на Съвета на ЕС под мотото “Да направим Европа отново велика”. Правителството на Виктор Орбан поставя европейската отбрана, справянето с незаконната миграция и укрепването на икономическата мощ на блока в центъра на своето председателство.

Страната, която председателства Съвета на ЕС, определя дневния ред на общността в продължение на половин година. И се опитва да постигне съгласие по важните за държавите теми. Унгарският премиер Виктор Орбан е този, които винаги е имал особено мнение и е блокирал взимането на ключови решения. Затова премиерът на Белгия, от която Унгария пое председателството, пожела на Орбан поне веднъж в живота си да е в позицията на този, който търси компромиси.

“Председателството не означава, че си шеф на Европа. Председателството трябва да постига компромиси. Добре е поне веднъж в живота си да влезеш в ролята на този, който се опитва са постигне компромис. Определено препоръчвам тази роля на господин Орбан”, каза Александър Де Кро - премиер на Белгия.

Орбан често е критикуван, че поддържа тесни връзки с Русия. Заради опасения, че председателството няма да включи приемането на Украйна в ЕС в приоритетите си, Брюксел побърза да започне процеса на започване на преговори и да приеме новия пакет от санкции срещу Русия.

Унгария обещава да работи за това до края на годината да отпаднат шенгенските сухопътни граници за България и Румъния.

Сред приоритетите на Будапеща и е постигането на напредък със страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС. А централната тема на председателството е увеличаването на европейската икономическа мощ. Това ще бъде и централната тема на неформалната среща на върха през ноември в Будапеща. За разлика от други години, когато еврокомисарите посещаваха столиците в началото на председателството, днес Урсула фон дер Лайен и колегите й не отидоха в Будапеща.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Злато от международен турнир по таекуон-до за Кимия Ализаде
Злато от международен турнир по таекуон-до за Кимия Ализаде
Анте Аралица премина в Локо София
Анте Аралица премина в Локо София