НОВИНИ

Унгарският президент Каталин Новак e на официално посещение у нас

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
12:34, 02.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев посрещна президента на Унгария Каталин Новак, която е на официална визита в София. Двустранните отношения са във фокуса на срещата.

Вижте и още във включването на Светозар Костадинов.

Президентът Радев посочи, че търговският обмен между България и Унгария постоянно расте и Унгария е важен и приоритетен партньор в областта на икономиката.

Той благодари и за финансовата помощ за запазването на езика и историческата памет на българите в Унгария. Даде за пример съседна на нас страна без да уточнява коя е тя. Радев посочи, че примерът на Унгария е за европейско поведение.

Радев и Новак коментираха и влизането на България в Шенген. Според унгарския президент това трябва да се случи възможно най-скоро и България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство.

Румен Радев, президент на България: "Искам да благодаря за последователната и активна политика на Унгария за членството на България и Румъния в Шенген. Това е важен приоритет за нашата страна. Ние работим интензивно на всички нива, на дипломацията. Покрили сме всички критерии и то отдавна и вярвам, че и с подкрепата на Унгария и на всички наши партньори от ЕС и европейските институции, ние ще можем да се присъединим към Шенгенското пространство още през тази година.

Каталина Новак, президент на Унгария: "Благодаря, че съм в България, защото за нас това не е само един съюзник , това е приятелска страна. Това е първа наша среща, но ние виждаме колко много са въпросите, по които намираме общи точки, не само като колеги, но и като проблеми на хората, които живеят в нашите страни. Например, ние никога не сме мислили, че ще бъдем изправени пред война и все още не виждаме пътя към мир.

По-късно е предвидена и среща на Каталин Новак с премиера Гълъб Донев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид се доближи до върха в Евролигата след успех над Панатинайкос
Реал Мадрид се доближи до върха в Евролигата след успех над Панатинайкос
Победи за Стоилов и Костадинов в Испания
Победи за Стоилов и Костадинов в Испания