НОВИНИ

Управляващите социалисти спечелиха предсрочните парламентарни избори в Португалия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:23, 31.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Управляващите социалисти спечелиха предсрочните парламентарни избори в Португалия. Досегашният премиер Антониу Коща обяви, че партията му ще има 117 или 118 места в 230-членния парламент. Въпреки пандемията избирателната активност е по-висока с близо 9 пункта в сравнение с предходните избори и сега е била над 57 процента.

Голямата победа е за Антониу Коща, чиято Социалистическа партия печели абсолютно мнозинство в парламента. Той обяви, че след като бъде номиниран от президента да състави правителство ще проведе срещи с всички партии.

"Абсолютно мнозинство не означава абсолютна власт, не означава самостоятелно управление, а допълнителна отговорност. Означава да се управлява със и за всички португалци. Това мнозинство ще бъде мнозинство на диалога с всички парламентарно представени политически партии и всички португалци", заяви Антониу Коща, министър-председател на Португалия.

С едно изключение - крайнодесните. Те загубиха наполовина депутатите, с които разполагаха досега, и ще имат едва 11 народни представители в новия парламент. Въпреки това лидерът им Андре Вентура обяви победа и заяви, че ще са истинска опозиция.

"Това е голяма, голяма, голяма нощ. "Чега" обеща и изпълни. Ние сме трета политическа партия в Португалия", допълни Андре Вентура, лидер на партия "Чега".

Втори са социалдемократите, но далеч зад победителите от Социалистическата партия.

Предсрочните парламентарни избори бяха свикани, след като управляващите не успяха да прокарат бюджета.

Резултатите от вота обаче категорично показват, че португалците искат да имат стабилно правителство, което да преведе страната през здравните и икономически предизвикателства. Португалия може да се възползва от близо 16 милиарда евро по плана за възстановяване.

Сега, когато вече има мнозинство, Антониу Коща ще може да има пълен контрол върху разпределението на тези средства през следващите години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват проверки заради драстичната разлика при цената на уличното осветление в София
Започват проверки заради драстичната разлика при цената на уличното осветление в София
Зимни бури отмениха 1400 полета в САЩ
Зимни бури отмениха 1400 полета в САЩ