НОВИНИ

Нови мерки в Благоевград: Забраняват концертите и съборите за две седмици

bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 30.01.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

От утре затягат мерките в Благоевград. Заради високата заболеваемост Областният кризисен щаб временно ограничава екскурзиите, груповите занятия в центровете и школите. За две седмици се забраняват съборите и концертите, а спортните състезания ще са без публика и със задължителен зелен сертификат за участниците.

Заведенията в Благоевградска област остават отворени без ограничения в работното време, но ще работят при намален наполовина капацитет. Ограничения има и за пенсионерските клубове, които ще останат затворени през следващите две седмици. Непълнолетните пък не могат да посещават кина, театри и други обществени места без придружител след 20.00 часа.

Ограничителните мерки бяха обсъдени на заседанието на Областният кризисен щаб в петък и влизат в сила от полунощ. А от здравната инспекция обещаха строг контрол и засилени проверки.

Въпреки че заболеваемостта в Благоевградска област намалява леко спрямо предходната седмица, регионът остава начело в негативната класация. На 14-дневна база данните сочат над 2200 заразени на 100 000 души.

Десислава Аргирова е в ресторантьорския бизнес от 15 години. До преди месец е управлявала два ресторанта в Благоевград. Заради високите сметки за ток, ограничителните мерки и значително по-слабите обороти обаче, в началото на декември единият от обектите е затворен.

И ние се наложи да освободим около 25 човека от нашия персонал и сега работим само този обект, не на пълен капацитет, но искаме да си запазим работата, вложенията, които сме направили, доста е трудно, каза Десислава Аргирова, ресторантьор.

Заведението работи на едва 30% от капацитета си и заради новите мерки не се налага допълнително да ограничават работната площ. Добре е, че обектът ще може да работи без вечерен час, допълва Десислава

Хората не искат да излизат, когато знаят, че имат час 22.00 часа, те няма смисъл да излязат да празнуват някакъв повод или изобщо да се приготвят да излязат, тъй като в 22 часа трябва да се приберат, допълва Десислава Аргирова, ресторантьор.

Непълнолетните младежи няма да могат да посещават обществени места, театри и кина след 20.00 часа без придружител.

Новите ограничителни мерки ще засегнат и пенсионерите клубове в цялата област. Те ще останат затворени за две седмици.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли война в Украйна и интересите зад напрежението НАТО-Русия
Ще има ли война в Украйна и интересите зад напрежението НАТО-Русия
Нефтохимик ще защитава Купата си срещу шампиона Хебър
Нефтохимик ще защитава Купата си срещу шампиона Хебър