НОВИНИ

По-строги мерки в Благоевград, удължават вечерния час за лица под 18 години

bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 28.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Нови по-строги мерки в борбата с пандемията се въвеждат в област Благоевград. Те ще влязат в сила от понеделник и са с продължителност 14 дни, до 13 февруари включително.

Решението за въвеждане на мерките беше взето днес на заседание на областния кризисен щаб. Област Благоевград е на едно от челните места по брой заразени и е в третия етап по брой заети интензивни легла в Националния план за справяне с пандемията.

13 са новите мерки, които ще влязат в сила от понеделник в Благоевградска област. Част от тях предвиждат ресторантите, заведенията и казината на територията на областта да работят на половината от капацитета си, без ограничения за работното време.

Забранява се провеждането на събори и фестивали, както и организирани пътувания. Спортните събития ще се провеждат без публика. Продължава да бъде валиден и вечерният час за непълнолетните, които няма да могат да посещават обществени места без придружители. Новите мерки се въвеждат на фона на големия брой заразени и заети легла в областта.

Според жители на Благоевград и сега мерките не се спазват и не очакват това да се промени след въвеждането на нови.

"Не, не мисля, че се спазват мерките като цяло никъде в града. Никъде не изискват сертификати и на много места не са задължителни маските, пускат в магазини без маски", обясни жена.

Младежите в Благоевград масово не са доволни от вечерния час

От РЗИ обаче уверяват, че контролът по спазване на новите мерки ще е по-строг.

"Пак призовавам всички да спазват противоепидемичните мерки като носене на маски. При нас има и доста сигнали за неспазване, реагираме веднага с колегите от органите на реда, колегите от агенция "Безопасност на храните" и така с общи усилия да се справим", обясни д-р Калоян Калоянов – директор на РЗИ-Благоевград.

В ковид отделенията в болницата в Благоевград все още има свободни легла, за разлика от здравните заведения в Разлог и Гоце Делчев, където капацитетът е запълнен и много от лекарите и медицинския персонал също са болни.

"Специално за болницата в Гоце Делчев имаше претоварване, но там съм издал една заповед, всички пациенти от гоцеделчевския регион, и болни от ковид, и с други заболявания, да бъдат транспортирани, хоспитализирани, така че да не се отказва хоспитализация на никой пациент", заяви д-р Калоянов.

Готови сме да приемаме, все още не се е наложило болни от Разлог да бъдат транспортирани. Имаме условия, имаме свободни легла, така че няма място за притеснение, добави д-р Огнян Митев – директор на МБАЛ-Благоевград.

По данни на здравната инспекция в Благоевград броят на новозаразените в последната седмица се запазва. Това, според специалистите, е знак, че се очаква лек спад на болните с ковид в региона.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джудистът Даниел Дичев: Свалих килограми и заради травмите
Джудистът Даниел Дичев: Свалих килограми и заради травмите
Спор за излъчване провали заседание на работната група за зеления сертификат
Спор за излъчване провали заседание на работната група за зеления сертификат